ΑΘΗΝΑ
13:36
|
28.09.2024
Η κυβέρνηση Χέγκερ, ως υπηρεσιακή, δεν είχε τη δικαιοδοσία να πάρει τέτοια απόφαση, λέει ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Φίτσο.
Τον Μάρτιο του 2023, η Σλοβακία διέθεσε 13 μαχητικά MiG-29 και μέρος του συστήματος αεράμυνας Kub στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπόλογη για πράξεις κατάχρησης εξουσίας και προδοσίας είναι η προηγούμενη κυβέρνηση της Σλοβακίας, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, το υπουργείο Άμυνας της χώρας καθώς ολοκληρώθηκε η έρευνα για την διάθεση στο καθεστώς του Κιέβου μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και συστημάτων αεράμυνας το 2023 και δεν βρέθηκε καμία δικαιολόγηση που να νομιμοποιεί την απόφαση.

«Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, καταθέτουμε αίτημα στις αρχές επιβολής του νόμου με την υποψία των αδικημάτων της δολιοφθοράς, δηλαδή προδοσίας, της κατάχρησης εξουσίας και της παραβίασης των καθηκόντων διαχείρισης ξένης περιουσίας», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Μελίχερ.

Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε ότι η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία το 2023 ήταν παράνομη και ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάροσλαβ Ναντ, καθώς το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως η μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022, το σλοβακικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση του Έντουαρντ Χέγκερ, αλλά το υπουργικό συμβούλιο συνέχισε να εκτελεί τα καθήκοντά του με περιορισμένες εξουσίες. Παρόλα αυτά τρεις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2023, η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 13 μαχητικά MiG-29 και μέρος του συστήματος αεράμυνας Kub στην Ουκρανία.

Το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, ζήτησε έρευνα για τις συνθήκες αυτής της μεταφοράς, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Χέγκερ δεν είχε την εξουσία να λάβει τέτοιες αποφάσεις και ότι τα μαχητικά παραδόθηκαν στην Ουκρανία με κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών κανόνων της Σλοβακίας. Επέκρινε επίσης την προηγούμενη κυβέρνηση για τη μεταφορά ενός πλήρως λειτουργικού συστήματος αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι εντελώς ασαφές πώς η Σλοβακία θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες αεράμυνας της τα επόμενα χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Βρυξέλλες: Συνάντηση Πάπα με τον Μαργαρίτη Σχοινά

Η Ρωσία μεταφέρει project του CERN σε άλλες χώρες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα