ΑΘΗΝΑ
22:01
|
05.07.2024
Χιλιάδες Ιάπωνες που υπεβλήθησαν σε υποχρεωτική στείρωση από το 1948 έως το 1996, ζητούν δικαιοσύνη.
Θύματα και δικηγόροι έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο με πανό που γράφουν «απόφαση νίκης»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντισυνταγματικό έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Ιαπωνίας, έναν ανενεργό νόμο για την ευγονική, που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να στειρωθούν από το 1948 έως και το 1996, τονίζοντας ότι όσο αφορά στα θύματα που αναζητούν δικαιοσύνη, δεν ισχύει η 20ετής παραγραφή για αγωγές αποζημίωσης.

«Η απόφαση ελπίζουμε ότι θα ανοίξει το δρόμο για βήματα που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση για την εξάλειψη του της ευγονικής νοοτροπίας που δημιούργησε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος των θυμάτων, πριν από την απόφαση της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναγνωρίζει ότι περίπου 16.500 άτομα στειρώθηκαν βίαια βάσει του συγκεκριμένου νόμου που επέτρεπε στους γιατρούς να στειρώνουν άτομα με κληρονομικές διανοητικές αναπηρίες προκειμένου να «αποτρέψουν τη δημιουργία απογόνων κακής ποιότητας».

Άλλα 8.500 άτομα στειρώθηκαν με τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με τις αρχές, αν και οι δικηγόροι λένε ότι ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται πιθανά για «de facto εξαναγκασμούς», λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν τα θύματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κυβερνητική ανακοίνωση του 1953 αναφέρει πως ο σωματικός περιορισμός, η αναισθησία, ακόμη και η «εξαπάτηση» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι χειρουργικές επεμβάσεις στείρωσης.

«Έχω περάσει 66 οδυνηρά χρόνια λόγω της χειρουργικής αυτής επέμβασης. Θέλω πίσω τη ζωή μου που μου έκλεψαν», τόνισε ένα εκ των θυμάτων που υποβλήθηκε σε βασεκτομή σε ηλικία 14 ετών, σε μια εγκατάσταση που φιλοξενούσε «προβληματικά» παιδιά.

Αυτή η σκοτεινή ιστορία βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο το 2018, όταν μια 60χρονη γυναίκα μήνυσε την κυβέρνηση για μια διαδικασία στείρωσης στην οποία είχε υποβληθεί σε ηλικία 15 ετών, ανοίγοντας τον δρόμο για παρόμοιες αγωγές.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ζήτησε «ολόψυχα» συγγνώμη μετά την ψήφιση νομοθεσίας το 2019 που ορίζει εφάπαξ αποζημίωση 20.000 δολαρίων ανά θύμα. Ωστόσο, οι επιζώντες λένε ότι το ποσό είναι αναντίστοιχο του πόνου τους και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Ποια η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Στάρμερ

Ο Πάπας αφόρισε Αρχιεπίσκοπο αφού κρίθηκε ένοχος για σχίσμα

Αστυνομία: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις 6/7 στο Παλαιό Φάληρο

Χειμάρρα: Στις 4 Αυγούστου εκλογές μετά την καθαίρεση Μπελέρη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα