ΑΘΗΝΑ
12:49
|
07.07.2024
Ο Πολωνός ΥΠΕΞ δήλωσε πως μετανάστες που έρχονται από τη Λευκορωσία μπορεί να είναι εκπαιδευμένοι για να επιτεθούν σε στρατιώτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνοριοφύλακες και αστυνομικούς από τη Φινλανδία, τη Γερμανία και, κυρίως, την Ελλάδα ευελπιστεί να φέρει η Πολωνία, για να βοηθήσουν στην περιπολία των συνόρων της με τη Λευκορωσία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Πέμπτη.

«Οι προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη και αυτές είναι χώρες που έχουν μεγάλη εμπειρία στην προστασία των συνόρων. Ιδιαίτερα, για παράδειγμα, η εμπειρία των Ελλήνων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη», ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας έχουν γίνει σημείο έντασης, καθώς οι δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την κυβέρνηση του Μινσκ για «υβριδικό πόλεμο», χρησιμοποιώντας μετανάστες που φέρνει από χώρες εκτός της Ευρώπης. Αντίστοιχη ρητορική χρησιμοποιεί και η Φινλανδία κατά της Ρωσίας, για τις μεταναστευτικές ροές.

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακης (Frontex) αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα της Ε.Ε. κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του μπλοκ, έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, αν και η διαδρομή παραμένει σχετικά μικρή, σε σύγκριση με άλλες οδούς προς την Ευρώπη.

Αξιωματούχοι στην Πολωνία και τη Φινλανδία ισχυρίζονται τους τελευταίους μήνες ότι ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν μέσω της Λευκορωσίας ή της Ρωσίας θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα επεκτείνει τον φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία, ενώ η Φινλανδία επιδιώκει να κλείσει μια νέα μεταναστευτική διαδρομή από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, αναπτύσσοντας περισσότερες περιπολίες συνοριοφυλάκων, drones και ηλεκτρονικούς ανιχνευτές, αλλά και με την κατασκευή νέων φραχτών.

Μετανάστες… κομάντο βλέπει ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίζ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση την Πέμπτη, ότι οι μετανάστες που έρχονται από τη Λευκορωσία μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα εκπαιδευμένα για να επιτεθούν σε Πολωνούς στρατιώτες.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βαρσοβίας ελπίζει να θέσει το ζήτημα στην προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία και η Πολωνία παρουσίασαν ένα κοινό σχέδιο δράσης, στο οποίο συμφώνησαν να συζητήσουν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότερης παρουσίας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας, καθώς και τον συντονισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία

Ο «αντισημίτης» Μελανσόν, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Κύπρος και η γεωπολιτική των γαλλικών εκλογών

Η έξυπνη Λεπέν και η AfD: Όχι τόσο κοντά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα