ΑΘΗΝΑ
08:27
|
08.07.2024
Οι ηγέτες του Μαλί, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα, που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικοπήματα, συναντώνται αύριο στην Νιαμέι.
Η συνάντηση των τριών στρατιωτικών ηγετών της «Συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ» (AES) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Νίγηρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες τριών χωρών της Αφρικής, του Μαλί, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα που κατέλαβαν την εξουσία πραξικοπηματικά, προετοιμάζονται για την πρώτη κοινή σύνοδο κορυφής, αύριο Σάββατο.

Η συνάντηση των τριών στρατιωτικών ηγετών της «Συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ» (AES) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι με τον επικεφαλής της χώρας Αμπντουραχμάμ Τιανί, να φιλοξενεί τον Ιμπραήμ Τραορέ της Μπουρκίνα Φάσο και τον ηγέτη του Μαλί, Ασίμι Γκόιτα, από σήμερα Παρασκευή πριν από τη σύνοδο κορυφής, αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Η συνάντησή των στρατιωτικών ηγετών χωρών πραγματοποιείται την παραμονή της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) από την οποία και οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους τον περασμένο Ιανουάριο.

Η AES είναι ένα οικονομικό και αμυντικό σύμφωνο των τριών χωρών που διάκεινται εχθρικά προς την πρώην αποικιοκρατική δύναμη, Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες και αντ’ αυτού έχουν στραφεί σε άλλους εταίρους όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.

Στα μέσα Μαΐου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα συμφώνησαν στο Νιαμέι σε ένα προσχέδιο κειμένου για τη δημιουργία της συνομοσπονδίας, το οποίο οι αρχηγοί κρατών αναμένεται να εγκρίνουν στη σύνοδο κορυφής του Σαββάτου.

Οι τρεις χώρες, που έχουν αντιμετωπίσει θανατηφόρα τζιχαντιστική βία, στοχεύουν επίσης στη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, ενώ έχουν ήδη τερματίσει την παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη τους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ

Γάζα: Η Χαμάς δέχεται διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Συνάντηση Αρχηγών Στόλου Ελλάδας-Τουρκίας στις 8-9 Ιουλίου

Μεσανατολικό-Στάρμερ: Το παλαιστινιακό κράτος είναι ένα «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα