ΑΘΗΝΑ
01:54
|
08.09.2024
28 Αμερικανοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Ελληνοαμερικανός Γκας Μπιλιράκης, ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέτρα κατά του Ερντογάν για την αντι-ισραηλινή του στάση.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανοί βουλευτές μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος) και ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζος Γκότχαϊμερ, ζητούν με επιστολή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την λήψη μέτρων έναντι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας της εχθρικής στάσης που τηρεί έναντι του Ισραήλ αφότου ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο η ανηλεής ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για 28 βουλευτές που ανήκουν και στο Δημοκρατικό και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Στην επιστολή τους που συντάχτηκε με την υποστήριξη του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι (American Jewish Committee, AJC) και την αμερικανική δεξαμενή σκέψης FDD Action, οι βουλευτές εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» για την «εντεινόμενη εχθρότητα και την εμπρηστική ρητορική» του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ και χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά προβληματική» την στάση της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ θεωρώντας πως υπονομεύει «τον παγκόσμιο αγώνα μας για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό όμιλο Israel National News – Arutz Sheva, που επικαλείται την επιστολή των 28 βουλευτών, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Με τη δημοκρατία  να δέχεται επίθεση σε όλο τον κόσμο, πρέπει να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης πολεμώντας αυτές τις κακές, αυταρχικές δυνάμεις. Η δεδηλωμένη αλληλεγγύη της κυβέρνησης της Τουρκίας με τη Χαμάς και τις ενέργειές της εναντίον ενός δημοκρατικού συμμάχου-κλειδί της Αμερικής στη Μέση Ανατολή χρήζει προσοχής. Εάν αυτή η τάση επιμείνει, οι ΗΠΑ πρέπει να επαναξιολογήσουν την σχέση τους με την Τουρκία. Η προώθηση επιβλαβών, αντιδημοκρατικών πολιτικών του Ερντογάν και η δοξολογία της Χαμάς ζορίζουν τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Η διατήρηση της ενότητας του ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη αλλά οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις του Ερντογάν σε σχέση με το Ισραήλ απλώς δεν μπορεί να αγνοηθούν».

Στη συνέχεια αποδοκιμάζουν τις επισκέψεις ηγετικών στελεχών της Χαμάς στην Τουρκία και απαιτούν τη λήψη μέτρων από τις ΗΠΑ «προκειμένου να θεωρηθεί η Τουρκία υπόλογη για ρόλο υπόθαλψης τρομοκρατίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα