ΑΘΗΝΑ
20:49
|
16.09.2024
«Δεν ζητώ να με ευχαριστήσετε», είπε ο αξιωματικός που διέταξε το πλήγμα σε σπίτι στο Κιμπούτζ Μπε’ερί, στους συγγενείς των νεκρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον θυμό τους εξέφρασαν οι οικογένειες των 14 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν σε σπίτι στο Κιμπούτζ Μπε’ερί στις 7 Οκτωβρίου, με τους οποίους συναντήθηκε 10 μήνες μετά ο ταξίαρχος που έδωσε την εντολή να ανοίξουν πυρ τα ισραηλινά τανκς, σκοτώνοντας σχεδόν όλους ομήρους που κρατούνταν από μαχητές της Χαμάς.

Στις 7 Οκτωβρίου, η μονάδα υπό τις διαταγές του διοικητή των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), Ταξίαρχου Μπαράκ Χιράμ, έριξε βλήματα με τανκ στο σπίτι, όπου 15 άτομα κρατούνταν όμηροι από μαχητές της Χαμάς. Από την επίθεση επέζησε μόνο μία γυναίκα, η Χαντάς Ντάγκαν.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι συγγενείς των θυμάτων «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κατάληξη της επιχείρησης» κατά τη διάρκεια της τεταμένης δίωρης συνάντησης.

Πάντως, μιλώντας στο ισραηλινό μέσο, ο Ρον Σαφρόνι, συγγενής θυμάτων, δήλωσε ότι ο Χιράμ «ανέλαβε την ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών του».

Ορισμένοι συγγενείς ζήτησαν από τον Χιράμ να παραιτηθεί, λόγω των σοβαρών αποτυχιών που παραδέχτηκε. Ο Σαφρόνι σημείωσε ότι ο Χιράμ άκουσε μεν «την κριτική και την έλαβε υπόψη του», αλλά επέμενε δε ότι, ακριβώς επειδή ήταν ο αξιωματικός που διοικούσε στην επιχείρηση του Μπε’έρι, βρίσκεται στην «καλύτερη θέση» για να αναλάβει τη διοίκηση της Μεραρχίας της Γάζας.

Όταν ο ταξίαρχος ρωτήθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων για το τι προτίθεται να κάνει ως ένδειξη ανάληψης ευθύνης, ανέφερε ότι θα διορθώσει τα λάθη που έγιναν όταν θα αναλάβει την διοίκηση της μεραρχίας, προσθέτοντας: «δεν ζητώ ευχαριστίες, αλλά στο κάτω κάτω, διακινδυνεύω να μη δω την οικογένειά μου». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, συγγενείς των θυμάτων πρότειναν να μετακινηθεί σε άλλη διοικητική θέση.

Ακόμη, οι συγγενείς επέκριναν τον Χιράμ για τις δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, μετά το συμβάν. Υπενθυμίζεται πως, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός αρνούνταν πως προκάλεσε τον θάνατο πολιτών.

Κατά τη συνάντηση, ο Χιράμ «υποχώρησε από πράγματα που είχε πει στα μέσα στο παρελθόν και προσπάθησε να ηρεμήσει την οργή που υπήρχε εναντίον του», ανέφερε συγγενής στην ισραηλινή εφημερίδα.

Η δήλωση του Κιμπούτζ Μπε’έρι ανέφερε ότι η συνάντηση δεν αποκάλυψε νέες πληροφορίες πέραν αυτών που είχαν παρουσιαστεί στην έρευνα του στρατού, αλλά ήταν σημαντική λόγω της ειλικρινούς ακρόασης από τον Χιράμ, προσφέροντας σε ορισμένες οικογένειες κάποια ανακούφιση. Ωστόσο, ο Σαφρόνι, τόνισε ότι «καμία συζήτηση, όσο ειλικρινής κι αν είναι, δεν μπορεί να φέρει πίσω τα αγαπημένα μας πρόσωπα».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα