ΑΘΗΝΑ
02:50
|
20.09.2024
Η Ομάρ, μέλος της πτέρυγας «Squad», έχει κατηγορηθεί για «αντισημιτισμό», αφότου επισήμανε την επιρροή που ασκούν οργανισμοί όπως η AIPAC.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βουλεύτρια Ιλχάν Ομάρ εξασφάλισε τη νίκη στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Μινεσότα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Με καταμετρημένα αποτελέσματα από 216 από τις 217 περιφέρειες , η Ομάρ προηγείτο του αντιπάλου της, Ντον Σάμιουελς, με 56,2% έναντι 42,9%.

«Ασκούμε την πολιτική της χαράς», είπε η Ομάρ στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές της στη Μινεάπολη το βράδυ της Τρίτης. «Επειδή ξέρουμε ότι είναι ευχάριστο να πολεμάς για τους γείτονές σου… Γνωρίζουμε ότι προκαλεί χαρά το να διασφαλίζεις ότι η στέγαση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Γνωρίζουμε ότι μας χαροποιεί το να αγωνιζόμαστε για το να είναι η υγειονομική περίθαλψη ανθρώπινο δικαίωμα. Γνωρίζουμε ότι είναι χαρά να θέλει κανείς να ζήσει σε έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο».

Διαβάστε ακόμα:

Το διακύβευμα

Οι εκλογές της Τρίτης αποτελούσαν την τελευταία μάχη ήδη εκλεγμένου στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέλους της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών, της λεγόμενης «Squad» σε προκριματικές εκλογές του κόμματος. Τα μέλη της «Ομάδας» έχουν εκφράσει ανοιχτά την κριτική τους για τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα.

Τα μέλη της ομάδας Τζαμάλ Μπόουμαν στη Νέα Υόρκη και Κόρι Μπους στο Μιζούρι έχασαν πρόσφατα από υποψηφίους που υποστηρίζονταν από σημαντική χρηματοδότηση από το φιλο-ισραηλινό λόμπι. Ωστόσο, η AIPAC και ανάλογοι οργανισμοί δεν είχαν επενδύσει τόσα κεφάλαια και χρόνο στην αναμέτρηση της Μινεσότα, καθώς εκεί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η Ομάρ είχε ένα σημαντικό προβάδισμα.

Διαβάστε επίσης:

Η δύο φορές εκλεγμένη βουλεύτρια έγινε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα της Μινεσότα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 2019. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, έχει ευθυγραμμιστεί με την προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες όπως η Green New Deal και Medicare for All.

Ακόμη και πριν από την έναρξη της ισραηλινής γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, η Ομάρ ήταν ανοιχτή επικρίτρια του Ισραήλ. Το 2019, αντιμετώπισε αντιδράσεις επειδή υποστήριξε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ επηρεάστηκε από χρήματα που διέθεσε η Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC). Για αυτή της τη δήλωση κατηγορήθηκε τότε για «αντισημιτισμό».

Οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν μάλιστα υπέρ της αποβολής της από την κρίσιμη επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τους τελευταίους μήνες, η Ομάρ ήταν από τους πρώτους στο Κογκρέσο που υποστήριξαν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε την υποστήριξή της στις πανεπιστημιακές διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα. Η κόρη της μάλιστα απεβλήθη από το Barnard College για τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα