ΑΘΗΝΑ
03:24
|
19.09.2024
Συνεχίζοντα οι ακριβές εισαγωγές από τη χώρα που δημιούργησε το πρόβλημα.
Τα ρουμάνικα αρνιά στη χονδρική φτάνουν από 9,50 έως 11,20 ευρώ/κιλό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ώρα που τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων παρατάθηκαν έως τις 19 Αυγούστου, απειλώντας με καταστροφή την ελληνική κτηνοτροφία, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τα ελληνικά σφαγεία παραμένουν κλειστά ενώ συνεχίζονται οι εισαγωγές κρέατος από τη Ρουμανία, χώρα από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του προβλήματος και μάλιστα σε αυξημένες τιμές.

Όπως επισημαίνει ρεπορτάζ του ot.gr, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (12/8/2024) του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) τα ρουμάνικα αρνιά στη χονδρική φτάνουν από 9,50 έως 11,20 ευρώ/κιλό, όταν η αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν στα 8 με 8,8 ευρώ/κιλό.

Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι τα «καθαρά» ζώα σε ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες που δεν έχουν πληγεί από την πανώλη των αιγοπροβάτων, αλλά η σφαγή τους απαγορεύεται λόγω της καραντίνας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.), εκφράζει τον προβληματισμό του γιατί επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές από τις «καθαρές» περιοχές της Ρουμανίας και δεν επιτρέπονται οι σφαγές από τις «καθαρές» περιοχές της χώρας μας, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα τονίζει ότι λόγω της αγωνίας των κτηνοτρόφων μπροστά στην καταστροφή, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος παράνομων σφαγών και διοχέτευσης κρέατος στην αγορά, χωρίς κτηνιατρικούς ελέγχους.

Με μια σειρά τοπικούς και κλαδικούς παράγοντες να ζητούν να ανοίξουν τα σφαγεία στις «καθαρές» περιοχές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα πανώλης, η πίεση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυξάνεται, την ίδια ώρα που αυξάνεται η απελπισία και η οργή των κτηνοτρόφων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 260 οι νεκροί από τον τυφώνα Yagi στην Μιανμάρ

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Επίθεση χάκερς στην πλατφόρμα Χ

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Στη φυλακή ο «Μισέλ» που διακινούσε φάρμακα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα