Η Βερχόβνα Ράντα, όπως ονομάζεται το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ενέκρινε πλήρως το σχέδιο νόμου υπ. αριθ. 8371 «Περί της Προστασίας της Συνταγματικής Τάξης στη Σφαίρα των Θρησκευτικών Οργανώσεων», το οποίο στοχεύει την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC).
Την απόφαση υποστήριξαν 265 βουλευτές, με 29 κατά και 4 αποχές. Στην παράταξη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «Υπηρέτης του Λαού», 173 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου, η «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» έδωσε 25 ψήφους, η «Batkivschyna» («Πατρίδα») 17, η «Πλατφόρμα για τη Ζωή και την Ειρήνη» 1, η «Υπέρ του μέλλοντος» 9, η «Holos» («Φωνή») 18, η «Dovira» («Εμπιστοσύνη») 11 ενώ η «Αποκατάσταση της Ουκρανίας» καμία. 11 ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψήφισαν επίσης.
Τώρα είναι η ώρα να ακούσουμε τους λαλίστατους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους χριστιανούς ορθόδοξούς μας. Μετά τους κομμουνιστές, τους ανοιχτά φιλορώσους, οποιονδήποτε αντιπολιτεύεται τον ακραίο εθνικισμό, που είχαν απαγορευθεί και διωχθεί νωρίτερα, τώρα… https://t.co/CKJavz2jDM
— Avgerinos Thanassis (@AvgerinosMoscow) August 20, 2024
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, εκτός από μία διάταξη. Οι κοινότητες της UOC θα έχουν στη διάθεσή τους 9 μήνες για να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ROC).
Τον Οκτώβριο του 2023, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στις 23 Ιουλίου, βουλευτές μπλόκαραν το βήμα της Βερχόβνα Ράντα λόγω της άρνησης να εξετάσουν το νομοσχέδιο που απαγορεύει την UOC, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Στις 16 Αυγούστου, η Επιτροπή Ανθρωπιστικής Πολιτικής και Πολιτικής Πληροφόρησης ενέκρινε τροπολογίες στο νομοσχέδιο και συνέστησε στο Κοινοβούλιο να το εγκρίνει σε δεύτερη ανάγνωση και πλήρως.
Το Παν-Ουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της UOC, δήλωσε στις 17 Αυγούστου ότι υποστηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση των θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με τη ROC στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, στις 15 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε τη Ράντα να συγκληθεί και να επιλύσει το ζήτημα της «πνευματικής ανεξαρτησίας» της Ουκρανίας.
Διαβάστε ακόμα:
Η Ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει την ιδρυθείσα μόλις το 2018 Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU). Η OCU έλαβε αναγνώριση ως αυτοκέφαλη εκκλησία το 2019 από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προκαλώντας μεγάλο σχίσμα μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών του κόσμου.
Τα τελευταία χρόνια, οι εκκλησίες και οι μονές της UOC έχουν υποστεί πολλαπλές διώξεις και καταπατήσεις των χώρων τους από τις ουκρανικές αρχές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον «πόλεμο» της ουκρανικής κυβέρνησης προς τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, εμβληματικό μοναστήρι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγείρει σοβαρές ανησυχίες σε πολλούς δυτικούς πολιτικούς, οι οποίοι το βλέπουν ως απειλή όχι μόνο για την UOC αλλά και για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ουκρανία στο σύνολό της.