ΑΘΗΝΑ
14:25
|
02.11.2024
Δικαστήριο της Τζακάρτα διέταξε πολύ μικρή αποζημίωση ενώ δεν καταλόγισε καμία ευθύνη στο υπουργείο Υγείας και την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.
Ράφι με σιρόπια σε φαρμακείο της Ινδονησίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Ινδονησίας διέταξε δύο εταιρείες να αποζημιώσουν με λίγες χιλιάδες δολάρια στις οικογένειες περισσότερων από 200 παιδιών που σκοτώθηκαν ή υπέστησαν βλάβες από τοξικό σιρόπι για τον βήχα.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Κεντρικής Τζακάρτα αποφάσισε την Πέμπτη ότι ο προμηθευτής CV Samudera Chemical και η παραγωγός σιροπιού για τον βήχα Afi Farma πρέπει να πληρώσει 3.200 δολάρια για κάθε θάνατο και 3.800 δολάρια για κάθε πρόκληση βλάβης.

Η απόφαση του δικαστηρίου προβλέπει μια ιδιαίτερα χαμηλή αποζημίωση σε σύγκριση με τις 200.000 δολάρια για κάθε θάνατο και 150.000 δολάρια ανά τραυματισμό που απαίτησαν οι οικογένειες των θυμάτων μετά από μήνυση κατά της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και των δύο εταιρειών.

«Είναι λυπηρό να βλέπεις την απόφαση. Η αποζημίωση είναι πολύ χαμηλότερη», δήλωσε ο Νεντί Αμαρντιάντο, πατέρας της 10 μηνών Αΐσα που πέθανε λόγω οξείας νεφρικής βλάβης.

Διαβάστε ακόμα:

«Η απώλεια ενός παιδιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί με χρήματα. Αλλά ελπίζαμε ότι ο δικαστής θα έπαιρνε το μέρος μας».

Καμία καταδίκη για τις ρυθμιστικές αρχές

Ο πατέρας και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη αναγνώρισης από το δικαστήριο οποιουδήποτε σφάλματος από το Υπουργείο Υγείας της χώρας και τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, εναντίον των οποίων στρεφόταν επίσης η αγωγή.

«Είναι βαθιά απογοητευτικό για τις οικογένειες των θυμάτων. Αυτό που απαιτούμε είναι να λογοδοτήσει το Υπουργείο Υγείας και η Υπηρεσία Παρακολούθησης Τροφίμων και Φαρμάκων», δήλωσε ο δικηγόρος Σίτι Χαμπίμπα.

Διαβάστε επίσης:


Ο ΠΟΥ έχει προτρέψει για «άμεση δράση»

Καθώς τα παιδιά γίνονται όλο και συχνότερα θύματα τοξικών σιροπιών για τον βήχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε τον Ιανουάριο του 2023 την «άμεση και συντονισμένη δράση» για την πρόληψη περαιτέρω θανάτων παιδιών λόγω αυτού του ανησυχητικού παράγοντα.

Μόλις το 2022, περισσότερα από 300 παιδιά συνολικά, στη Γκάμπια, την Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν πέθαναν λόγω βλάβης που συνδέεται με τα τοξικά φάρμακα, δήλωσε ο ΠΟΥ στις 23 Ιανουαρίου 2023. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης.

«Αυτές οι προσμείξεις είναι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικοί παράγοντες που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες ακόμη και σε μικρές ποσότητες και δεν πρέπει ποτέ να βρεθούν σε φάρμακα», δήλωσε ο ΠΟΥ καθώς προειδοποίησε περαιτέρω ότι οι Φιλιππίνες, το Ανατολικό Τιμόρ, η Σενεγάλη και η Καμπότζη μπορεί να επηρεαστούν επειδή τα φάρμακα πωλούνται εκεί.

«Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ο ΠΟΥ καλεί πολλούς βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα ιατρικού εφοδιασμού να αναλάβουν άμεση και συντονισμένη δράση», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός από την έκρηξη στο διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους

Ρατσιστικά σχόλια Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας; Αυτός ή εγώ;»

Βαριές ποινές για τα επεισόδια σε βάρος προσφύγων στη Λέσβο

Μειωμένες τιμές για τον Νοέμβριο, αλλά παραμένει ακριβό το ρεύμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα