ΑΘΗΝΑ
21:11
|
16.09.2024
Μετά από 100 χρόνια στα βάθη του Ατλαντικού ωκεανού, το ναυάγιο του Τιτανικού διαλύεται σταδιακά.
Διαλύεται το ναυάγιο του Τιτανικού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ύστερα από περισσότερα από 100 χρόνια κάτω από το νερό, το ναυάγιο του Τιτανικού διαλύεται στο βυθό.

Μία νέα αποστολή με υποβρύχια ρομπότ που έλαβε μέρος το καλοκαίρι έφερε νέες εικόνες στο φως, με νέα ευρήματα από την αποσύνθεση του πλοίου. Ένα μεγάλο τμήμα του κιγκλιδώματος της πλώρης, που απαθανάτισαν οι Τζακ (Λεονάρντο ντι Κάπριο) και Ρόουζ (Κέιτ Γουίνσλετ) στη διάσημη κινηματογραφική σκηνή, έχει αποκολληθεί και βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας.

https://www.bbc.com/news/articles/crkm82enkgko

https://www.bbc.com/news/articles/crkm82enkgko

Ωστόσο, η πλώρη δεν είναι το μόνο μέρος του πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων, που χάνεται από τη θάλασσα. Η μεταλλική δομή τρώγεται από μικρόβια, δημιουργώντας σταλακτίτες σκουριάς που ονομάζονται rusticles. Υπενθυμίζεται, ότι ο Τιτανικός βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912 έπειτα από πρόσκρουση σε παγόβουνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι.

«Η πλώρη του Τιτανικού είναι απλά εμβληματική και αυτό σκέφτεσαι όταν σκέφτεσαι το ναυάγιο. Και δεν μοιάζει πια έτσι», δήλωσε η Tomasina Ray, διευθύντρια συλλογών της RMS Titanic Inc, της εταιρείας που πραγματοποίησε την αποστολή.

https://www.bbc.com/news/articles/crkm82enkgko

«Είναι απλώς άλλη μια υπενθύμιση της φθοράς που συμβαίνει καθημερινά. Ο κόσμος ρωτάει συνέχεια: “πόσο καιρό θα παραμείνει εκεί ο Τιτανικός;”. Απλά δεν ξέρουμε, αλλά το παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο», πρόσθεσε η ίδια. Η ομάδα πιστεύει ότι το τμήμα του κιγκλιδώματος, το οποίο έχει μήκος περίπου 4,5 μέτρα, έπεσε κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ομάδα ανακοίνωσε, επίσης την αποκάλυψη ενός αντικειμένου που ήλπιζαν να βρουν, αν και ήταν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Ένα χάλκινο άγαλμα με την ονομασία «Νταϊάνα των Βερσαλλιών» εντοπίστηκε το 1986 και φωτογραφήθηκε από τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος είχε βρει το ναυάγιο του «Τιτανικού» έναν χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, η τοποθεσία του δεν ήταν γνωστή και η ύψους 60 εκατοστών φιγούρα δεν καταγράφηκε ξανά.

Τώρα, βρέθηκε ξαπλωμένη μπρούμυτα μέσα στα ιζήματα στο πεδίο των συντριμμιών. «Ήταν σαν να βρίσκεις βελόνα στα άχυρα, και η επαναποκάλυψή της φέτος ήταν βαρυσήμαντη», δήλωσε ο Τζέιμς Πένκα, ερευνητής του Τιτανικού και παρουσιαστής του podcast με τίτλο «Witness Titanic». Το άγαλμα είχε κάποτε εκτεθεί για τους επιβάτες της πρώτης θέσης του Τιτανικού.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το σαλόνι της πρώτης θέσης ήταν το πιο όμορφο και απίστευτα λεπτομερές δωμάτιο του πλοίου και το επίκεντρο αυτού του δωματίου ήταν η “Νταϊάνα των Βερσαλλιών”. Δυστυχώς, όμως, όταν ο Τιτανικός χωρίστηκε στα δύο κατά τη διάρκεια του ναυαγίου, το σαλόνι άνοιξε και μέσα στο χάος και την καταστροφή, το άγαλμα ξεριζώθηκε και προσγειώθηκε στο σκοτάδι του πεδίου των συντριμμιών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

NASA: Αστεροειδής μεγέθους «ενός σταδίου» θα πλησιάσει στις 17/9 τη Γη

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ρουμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα