ΑΘΗΝΑ
09:44
|
02.11.2024
Ο Τζέιμς Κίρμπι ήταν ένα από τα επτά άτομα που σκοτώθηκαν σε επιδρομές ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτοκινητοπομπή της World Central Kitchen.
Φωτογραφία του Τζέιμς Κίρμπι που διέθεσε η οικογένειά του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικογένεια του Βρετανού εργαζόμενου στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, Τζέιμς Κίρμπι που σκοτώθηκε στη Γάζα τον περασμένο Απρίλιο ζητά από την κυβέρνηση των Εργατικών να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατό του, ανέφερε διπλωματικός ανταποκριτής του BBC.

Ο Τζέιμς Κίρμπι ήταν ένας από τους τρεις Βρετανούς που σκοτώθηκαν σε επιδρομές ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας που διηύθυνε η φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen (WCK).

Πριν από την τελετή μνήμης για τον Τζέιμς στον καθεδρικό ναό του Μπρίστολ σήμερα Τετάρτη 4/9, η οικογένεια επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν ήταν σε επαφή μετά τον θάνατό του και εξέφρασε την «έκπληξή» της που δεν έλαβε συλλυπητήρια από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο ή οποιονδήποτε Ισραηλινό επίσημο.

Σε δήλωσή του στο BBC, εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στο Λονδίνο χαρακτήρισε το περιστατικό «τραγικό λάθος» και εξέφρασε τη «βαθιά τους θλίψη» στην οικογένεια του Τζέιμς, προσθέτοντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός απέλυσε δύο άτομα μετά από έρευνα για το περιστατικό.

Μιλώντας εκ μέρους της οικογένειας, η ξαδέρφη του Τζέιμς, Λουίζ Κίρμπι, είπε: «Πρέπει να γίνει σωστή, ανεξάρτητη έρευνα για αυτήν την επίθεση σε αθώους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να αξιολογηθούν τα αποδεικτικά στοιχεία, εάν χρειάζεται, σε σχετικό δικαστήριο.

Ωστόσο, δυστυχώς, οι οικογένειες δεν είχαν καμία επαφή με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο του Τζέιμς και των συναδέλφων του, ούτε λάβαμε καμία πληροφορία για το εάν διεξάγεται μια αξιόπιστη, ανεξάρτητη έρευνα ή για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε έρευνας, εάν έχει πραγματοποιηθεί».

Και πρόσθεσε: «Ελπίζω πολύ ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει στα σοβαρά τις ανησυχίες μας και θα κινήσει μια κατάλληλη, ανεξάρτητη ή κρατική έρευνα – όχι μόνο για να έχουμε διαφάνεια και λογοδοσία, αλλά για να γνωρίζουν άλλοι Βρετανοί πολίτες και οι οικογένειές τους ότι η κυβέρνησή τους θα ενεργήσει για λογαριασμό τους, εάν ένα ξένο κράτος σκοτώσει παράνομα τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Ο 47χρονος Τζέιμς Κίρμπι, πρώην στρατιωτικός, ήταν ένας από τους επτά που σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές σε κομβόι βοήθειας που διοικούσε το WCK την 1η Απριλίου.

Δύο άλλοι Βρετανοί -ο Τζον Τσάπμαν, 57 ετών και ο Τζέιμς Χέντερσον, 33 ετών- σκοτώθηκαν επίσης. Παρείχαν ασφάλεια στο κομβόι που μετέφερε τρόφιμα σε μια αποθήκη στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ένας χειριστής μη επανδρωμένου αεροσκάφους στόχευσε κατά λάθος τη συνοδεία αφού νόμιζε ότι είχε καταληφθεί από ένοπλους της Χαμάς.

Τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε τρεις τοποθεσίες σε διάστημα πέντε λεπτών. Ο πρώτος πύραυλος χτύπησε ένα αυτοκίνητο και κάποιοι επιβάτες διέφυγαν σε άλλο όχημα. Στη συνέχεια χτυπήθηκε από δεύτερο πύραυλο. Μερικοί επιζώντες προσπάθησαν να τραπούν σε φυγή με ένα τρίτο αυτοκίνητο το οποίο επίσης χτυπήθηκε. Όλοι στην αυτοκινητοπομπή σκοτώθηκαν.

Μετά από εσωτερική έρευνα, ο ισραηλινός στρατός απέλυσε δύο αξιωματικούς και επέπληξε επισήμως δύο ανώτερους διοικητές.

Τα αποδεικτικά στοιχεία από την έρευνα διαβιβάστηκαν στον γενικό στρατιωτικό εισαγγελέα -την ανώτατη νομική αρχή του ισραηλινού στρατού- για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οποιαδήποτε εγκληματική συμπεριφορά.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στο Λονδίνο δήλωσε: «Αυτό το περιστατικό ήταν ένα τραγικό λάθος και εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας στην οικογένεια του Τζέιμς Κίρμπι, στις άλλες οικογένειες θανόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Τζον Τσάπμαν και του Τζέιμς Χέντερσον, και σε ολόκληρη την ομάδα του World Central Kitchen, που έκαναν τόσο ζωτικής σημασίας έργο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Όπως περιγράφεται από τον Μηχανισμό Εξεύρεσης και Αξιολόγησης Γεγονότων του IDF (FFAM) στη σε βάθος ανεξάρτητη έρευνα, που διεξήχθη μετά το περιστατικό, σημειώθηκε σοβαρή αποτυχία λόγω εσφαλμένης αναγνώρισης καθώς και σφαλμάτων στη λήψη αποφάσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, ένας διοικητής ταξιαρχίας υποστηρικτικών πυρών και ο επιτελάρχης της απολύθηκαν. Για άλλη μια φορά, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη θλίψη μας στις οικογένειες των θυμάτων και στην ομάδα του WCK».

Διαβάστε ακόμα:

Στον απόηχο της επίθεσης, ο τότε πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ζήτησε μια «ενδελεχή και διαφανή ανεξάρτητη έρευνα» για το τι είχε συμβεί.

Στη δήλωση, η Λουίζ Κίρμπυ ευχαρίστησε φίλους και υποστηρικτές – συμπεριλαμβανομένου του WCK – για την υποστήριξή τους. Είπε ότι η οικογένεια συγκινήθηκε όταν έλαβε προσωπικές συλλυπητήριες επιστολές από τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα και τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Λόρδο Κάμερον.

Ωστόσο είπε ότι «η δολοφονία» του Τζέιμς και των συναδέλφων του εργαζομένων ήταν «μια διαβολική τραγωδία» και ότι η οικογένεια «αγωνιζόταν ακόμα να βρει απαντήσεις και λογοδοσία για αυτό που συνέβη».

Είπε ότι, δεδομένου ότι το Ισραήλ είχε πει ότι τα χτυπήματα ήταν ατύχημα, η οικογένεια εξεπλάγη που δεν είχε καμία επαφή ή συλλυπητήριο μήνυμα από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε από ισραηλινό αξιωματούχο.

«Οποιαδήποτε οικογένεια αγαπημένου προσώπου που έχει σκοτωθεί χρειάζεται ένα κλείσιμο. Πρέπει να καταλάβουμε πώς μπόρεσε να συμβεί αυτή η καταστροφή», είπε.

«Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο εμάς. Αυτό έχει να κάνει με το πώς η Βρετανία φροντίζει τους πολίτες της και τις οικογένειές τους, όταν ένας Βρετανός πολίτης έχει σκοτωθεί παράνομα από ένα άλλο κράτος».

Η κ. Κίρμπυ πρόσθεσε: «Εκτιμούμε τη συμπόνια και τον σεβασμό που μας δείχθηκε, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε διαφάνεια και λογοδοσία. Πώς έγινε αυτό; Ποιος είναι υπεύθυνος; Τι ευθύνη αντιμετώπισαν;

Το να λέμε μόνο “συγγνώμη για το ατύχημα” δεν αρκεί. Πρέπει να γνωρίζουμε και πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπήρξε απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα, οπότε δεν θα συμβεί ποτέ ξανά»

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι οικογένειες των πενθούντων υποστηρίζονταν από αστυνομικούς που είχαν «τακτική επαφή» με το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο θάνατος του Τζέιμς και των συναδέλφων του εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας ήταν φρικτός και οι σκέψεις μας παραμένουν στις οικογένειές τους», είπε ο εκπρόσωπος.

«Οι επιθέσεις σε εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν δικαιολογούνται ποτέ και παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στην προστασία τους καθώς υποστηρίζουν μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο».

«Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός για να προστατευθούν οι άμαχοι και οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει πολύ περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλίσει ότι μια τραγωδία όπως αυτή δεν θα επαναληφθεί».

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε στο αίτημα των οικογενειών για ανεξάρτητη έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: Εκλογές ναι, Δημοκρατία όχι

Στο Τζιμπουτί το Σαββατοκύριακο, η υπουργική σύνοδος Τουρκίας-Αφρικής

Στα πρόθυρα άμεσης σύγκρουσης Ρωσία και ΗΠΑ, εκτιμά ο Λαβρόφ

Ξαφνική επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα