ΑΘΗΝΑ
23:10
|
20.09.2024
Σε μη αναστρέψιμη τροχιά έχει μπει ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξή του.
«Παγετώνας της Αποκάλυψης»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μη αναστρέψιμη τροχιά έχει μπει ο λεγόμενος «Παγετώνας της Αποκάλυψης» στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξή του.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι λιώνει με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό και είναι έτοιμος να καταρρεύσει, σπέρνοντας παντού την καταστροφή. 

Από το 2018, σύμφωνα με το CNN, μια ομάδα επιστημόνων μέλη της Διεθνούς Λέσχης του παγετώνα Thwaites, μελετά από κοντά τον Παγετώνα της Αποκάλυψης, προκειμένου να κατανοήσει πότε μπορεί να καταρρεύσει.

Τα ευρήματά τους, που έχουν προκύψει από πολυάριθμες έρευνες, δίνουν την πιο καθαρή εικόνα αυτού του πολύπλοκου και διαρκώς μεταβαλλόμενου παγετώνα. Οι προοπτικές είναι «ζοφερές», είπαν οι επιστήμονες σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αποκαλύπτοντας τα βασικά συμπεράσματα της εξαετούς έρευνάς τους.

Ο παγετώνας χάνει πάγο με ταχύτατους ρυθμούς. Ειδικότερα, η επιτάχυνση υποχώρησης πάγου έχει επιταχυνθεί τα τελευταία 30 χρόνια, δήλωσε ο Rob Larter, θαλάσσιος γεωφυσικός στο British Antarctic Survey και μέλος της ομάδας ITGC. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο πάγος πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και πιο γρήγορα», είπε.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο παγετώνας Thwaites και το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής θα μπορούσαν να καταρρεύσουν μέσα σε 200 χρόνια, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Ο παγετώνας Thwaites έχει αρκετό νερό για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από 2 πόδια (600 εκατοστά). Αλλά επειδή λειτουργεί και σαν φελλός, συγκρατώντας το τεράστιο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, η κατάρρευσή του θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας περίπου 10 πόδια (3 μέτρα), καταστρέφοντας τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές και τα νησιά του Ειρηνικού.

Υπάρχει η ανησυχία ότι εάν οι πάγοι του Thwaites καταρρεύσουν, θα αφήσουν πανύψηλα βράχια πάγου εκτεθειμένα στον ωκεανό. Αυτοί οι ψηλοί βράχοι θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ασταθείς και να πέφτουν στον ωκεανό, εκθέτοντας ακόμα ψηλότερους βράχους πίσω τους, με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Ωστόσο, η μοντελοποίηση μέσω υπολογιστή έδειξε ότι ενώ αυτό το φαινόμενο είναι πραγματικό, οι πιθανότητες να συμβεί είναι λιγότερες από ό,τι φοβόντουσαν προηγουμένως οι επιστήμονες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Thwaites είναι ασφαλής.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ολόκληρος ο παγετώνας Thwaites και το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής πίσω από αυτόν θα μπορούσε να εξαφανιστεί τον 23ο αιώνα. Ακόμα και αν οι άνθρωποι σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα γρήγορα, κάτι που δεν συμβαίνει, μπορεί να είναι πολύ αργά για να τον σώσει.

Ενώ αυτό το στάδιο του έργου ITGC ολοκληρώνεται, οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε αυτόν τον περίπλοκο παγετώνα και να κατανοήσουμε εάν η υποχώρησή του είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

«Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, εξακολουθούμε να έχουμε βαθιά αβεβαιότητα για το μέλλον», δήλωσε ο Eric Rignot, παγετολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine και μέλος του ITGC. «Παραμένω πολύ ανήσυχος ότι αυτός ο τομέας της Ανταρκτικής βρίσκεται ήδη σε κατάσταση κατάρρευσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών: Κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα