ΑΘΗΝΑ
19:16
|
11.10.2024
Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα ορειβατών που γύριζαν ντοκιμαντέρ του National Geographic σκόνταψε σε μια μπότα γεμάτη ιστορία!
Η χαμένη μπότα του Έβερεστ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα ορειβατών που γύριζαν ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic σκόνταψε σε μια μπότα, η οποία αποκαλύφθηκε μετά το λιώσιμο των πάγων.

Αυτή η μπότα πιστεύεται ότι ανήκει στον Ίρβιν, ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ προσπαθούσε να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 με τον σύντροφό του George Mallory.

Επιπλέον, η μπότα θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας:

Εάν το ζευγάρι κατάφερε να γίνει ή όχι οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ, 29 χρόνια πριν ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay φτάσουν στην κορυφή.

Ο γνωστός Τζίμι Τσιν, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας για το National Geographic, χαιρέτισε την ανακάλυψη της μπότας, με το πόδι μέσα της, ως «μνημειώδη και συναισθηματική στιγμή».

Η ανιψιά του Ίρβιν, Julie Summers, δήλωσε για την ανακάλυψη αυτή ως κάτι το «εξαιρετικό». «Πάγωσα… Όλοι είχαμε εγκαταλείψει κάθε ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποιο ίχνος του», δήλωσε στο BBC.

Αρκετοί άνθρωποι έψαχναν για το σώμα του Ίρβιν όλα αυτά τα χρόνια, εν μέρει επειδή ο 22χρονος ορειβάτης, λέγεται, ότι κρατούσε μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ μέσα, ενδεχομένως με μια φωτογραφία του ζευγαριού στην κορυφή του βουνού.

Θα μπορούσε η ανακάλυψη της μπότας να είναι το πρώτο βήμα για να βρεθεί το σώμα του αλλά και η κάμερα;

Η οικογένεια έδωσε δείγμα DNA για να επιβεβαιώσει ότι το πόδι είναι πράγματι του Ίρβιν, αλλά η ομάδα είναι αρκετά σίγουρη, ότι ανήκει στον ορειβάτη, επειδή η κάλτσα που βρέθηκε μέσα στη μπότα είναι κεντημένη με τις λέξεις AC Irvine.

Η ομάδα έκανε την ανακάλυψη καθώς κατέβαινε τον κεντρικό παγετώνα Rongbuk από τη βόρεια πλευρά του Έβερεστ τον Σεπτέμβριο. Στην πορεία, βρήκαν μια φιάλη οξυγόνου με την ημερομηνία 1933. Μια αποστολή στο Έβερεστ εκείνη τη χρονιά είχε βρει ένα αντικείμενο που ανήκε στον Ίρβιν.

Jimmy Chin Μια κάλτσα κεντημένη με "AC Irvine", μαζί με μια μπότα, ανακαλύφθηκε στον κεντρικό παγετώνα Rongbuk κάτω από τη βόρεια όψη του Έβερεστ από μια ομάδα με επικεφαλής τον Jimmy Chin.

Πεπεισμένη η ομάδα από αυτό το πιθανό σημάδι, ότι το σώμα του Ίρβιν θα μπορούσε να είναι κοντά, η ομάδα έψαξε τον παγετώνα για αρκετές ημέρες, προτού ένας από αυτούς δει τη μπότα να αναδύεται από το λιώσιμο του πάγου. Για τους απογόνους του Ίρβιν, η ανακάλυψη ήταν συγκινητική!

Η Σάμερς είχε μεγαλώσει ακούγοντας ιστορίες για τον τολμηρό αδερφό της γιαγιάς της, με σπουδές στην Οξφόρδη, τον οποίο ήξερε ως «θείος Σάντι». «Η γιαγιά μου είχε μια φωτογραφία του δίπλα στο κρεβάτι της μέχρι την ημέρα που πέθανε», θυμάται η γυναίκα.

Getty Images Andrew Comyn "Sandy" Irvine (1902-1924).

Αυτός και ο Μάλορι εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανοί στις 8 Ιουνίου 1924 καθώς ξεκινούσαν για την κορυφή του Έβερεστ. Το σώμα του Μάλορι βρέθηκε το 1999 από έναν Αμερικανό ορειβάτη. Τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα για τα λείψανα των ορειβατών είχε σταματήσει απότομα.

Αλλά τι θα γινόταν, αν τώρα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ο Ίρβιν και ο Μάλορι έφτασαν στην κορυφή, και ήταν τελικά οι πρώτοι που το έκαναν;

«Θα ήταν ωραίο, θα νιώθαμε όλοι πολύ περήφανοι», είπε η Σάμερς.

Getty Images Mallory και Irvine αφήνοντας το North Col για την τελευταία ανάβαση. Είναι περίφημη η τελευταία φωτογραφία που τραβήχτηκε με τον George Mallory (αριστερά) και τη Sandy Irvine να φεύγουν για το North Col of Everest

Η έρευνα θα συνεχιστεί τώρα για την κάμερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δείτε live τη συναυλία για τα Τέμπη: Πλήθος κόσμου στο Καλλιμάρμαρο (εικόνες, video)

Μπρίστολ: Άνοιξε πακέτο από το Shein και πετάχτηκε ένας… σκορπιός

Κινητοποίηση για απολύσεις εκπαιδευτικών: «Κάτω τα χέρια σας από τους συναδέλφους μας»

Σερβία: Η κυβέρνηση Βούτσιτς μεταξύ πολυπολικότητας και σιωπηρής εγκατάλειψης του Κοσόβου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα