ΑΘΗΝΑ
15:30
|
22.10.2024
Ο νέος Κώδικας Ασφάλειας της Ιρλανδίας για το Διαδίκτυο, θεσπίζει κανόνες για τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι πλατφόρμες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 20 εκατ. ευρώ ή το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, όποιο είναι μεγαλύτερο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον πολυαναμενόμενο κώδικα ασφαλείας για το διαδίκτυο έδωσε στη δημοσιότητα, χθες Δευτέρα, η ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης και διαδικτύου της Ιρλανδίας, θεσπίζοντας ένα σύνολο δεσμευτικών κανόνων που θα ισχύουν σύντομα για τους πολλούς τεχνολογικούς κολοσσούς των οποίων η ευρωπαϊκή έδρα βρίσκεται στο Δουβλίνο.

Ο Κώδικας αφορά δέκα πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα τις Facebook και Instagram της Meta, το TikTok της ByteDance, το Twitter/X του Ίλον Μασκ, το YouTube της Google και τις πλατφόρμες Udemy, LinkedIn, Pinterest, Tumblr και Reddit.

«Η υιοθέτηση του Κώδικα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο φέρνει ένα τέλος στην εποχή της αυτορρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Επίτροπος της Ιρλανδίας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Νίαμ Χόντνετ.

Ο νέος κώδικας θα φέρει επίσης την Ιρλανδία πιο κοντά στην πλήρη συμμόρφωση με τις νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαδίκτυο, των οποίων η αργή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο από το Δουβλίνο οδήγησε στην επιβολή προστίμου ύψους 2,5εκ. ευρώ από το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον νέο κώδικα, ο οποίος συμπληρώνει το εγχειρίδιο κανόνων ελέγχου περιεχομένου της Ε.Ε. , οι πλατφόρμες θα πρέπει να απαγορεύσουν τη μεταφόρτωση και την κοινή χρήση επιβλαβούς περιεχομένου, από βίντεο που προωθούν τον αυτοτραυματισμό ή τις διατροφικές διαταραχές έως την υποκίνηση τρομοκρατίας ή ρατσισμού.

Θα πρέπει επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση των ανηλίκων σε περιεχόμενο για ενηλίκους, όπως η πορνογραφία, η άσκοπη βία και διαφημίσεις τσιγάρων και αλκοόλ, αλλά και να εισάγουν νέους εύκολους στη χρήση τρόπους ώστε οι χρήστες να αναφέρουν περιεχόμενο που παραβαίνει τους κανόνες.

Το εγχειρίδιο κανόνων «εισάγει πραγματική υπευθυνότητα για τις διαδικτυακές πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο και απαιτεί από αυτές να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης αυστηρών διαδικασιών διαχείρισης παραπόνων και της εισαγωγής αποτελεσματικής επαλήθευσης ηλικίας», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός ΜΜΕ της Ιρλανδίας Κάθριν Μάρτιν. «Θα κάνει όλους εμάς, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά μας, πιο ασφαλείς στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.

Οι πλατφόρμες οφείλουν να συμμορφωθούν με τις γενικές υποχρεώσεις έως τις 19 Νοεμβρίου, ενώ οι πιο αυστηρές ρυθμίσεις -αυτές που απαιτούν από τις πλατφόρμες να τροποποιούν τα εσωτερικά τους συστήματα– έχουν προθεσμία εφαρμογής έως τις 21 Ιουλίου του 2025.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι πλατφόρμες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 20 εκατ. ευρώ ή το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, όποιο είναι μεγαλύτερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΝΔ για τη διαρροή διευθύνσεων e-mail στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

ΟΗΕ: Διπλάσιο το ποσοστό φτώχειας στην παλαιστινιακή επικράτεια

Δημοσκόπηση: Ο Τραμπ προηγείται της Χάρις μεταξύ των Αραβοαμερικανών

Σούπερ μάρκετ: Ποια είναι τα 123 προϊόντα που  βρίσκονται στη λίστα μείωσης τιμών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα