ΑΘΗΝΑ
20:38
|
24.06.2026
Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας συναντώνται σήμερα 3/1 με τον Σύρο Άχμαντ αλ-Σάρα «με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Οι επικεφαλής της γαλλικής και της γερμανικής διπλωματίας στη Δαμασκό για να συναντηθούν με το νέο ηγέτη της Συρίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντώνται σήμερα Παρασκευή 3/1 στη Δαμασκό με το Σύρο ηγέτη Άχμαντ αλ-Σάρα, στην πρώτη επίσκεψη αξιωματούχων αυτού του επιπέδου μεγάλων δυτικών δυνάμεων στις νέες συριακές αρχές, τα πρώτα βήματα των οποίων παρακολουθούνται με προσοχή.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό έφθασε το πρωί στη Δαμασκό και θα ακολουθήσει η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία υπογράμμισε πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται «με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Γαλλία και η Γερμανία στέκονται μαζί στο πλευρό του συριακού λαού, σε όλη τη διαφορετικότητά του», έγραψε σήμερα στο X ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Οι δύο χώρες θέλουν «να ευνοήσουν μια ειρηνική και απαιτητική μετάβαση στην υπηρεσία των Σύρων και για την περιφερειακή σταθερότητα».

Οι δύο υπουργοί πρόκειται να συναντήσουν μαζί τον Άχμαντ αλ-Σάρα, τον επικεφαλής του συνασπισμού του οποίου ηγείται η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωσή του, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία στις 8 Δεκεμβρίου έδιωξε από την εξουσία τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το ταξίδι μου σήμερα, με τον γάλλο ομόλογό μου και εξ ονόματος της Ε.Ε., είναι ένα ξεκάθαρο σήμα που απευθύνεται στους Σύρους: μια νέα πολιτική εκκίνηση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Συρία, ανάμεσα στη Γερμανία και τη Συρία είναι δυνατή», δήλωσε η Μπέρμποκ. «Τείνουμε το χέρι, αλλά έχουμε επίσης σαφείς προσδοκίες από τους νέους ηγέτες, τους οποίους θα επισκεφθούμε σήμερα στη Δαμασκό», πρόσθεσε.

Ο Άχμαντ αλ-Σάρα έχει δεσμευτεί να διαλύσει τις ένοπλες παρατάξεις της χώρας, κυρίως την οργάνωση HTS. Ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκαλέσει έναν εθνικό διάλογο, χωρίς να διευκρινίσει ημερομηνία ούτε ποιοί θα κληθούν να συμμετάσχουν σ’ αυτόν, και ανέφερε πως η διοργάνωση εκλογών στη χώρα του μπορεί να απαιτήσει τέσσερα χρόνια.

Η οργάνωσή του, η HTS, πρώην συριακός κλάδος της αλ-Κάιντα, ισχυρίζεται πως έχει διακόψει τις σχέσεις με τον τζιχαντισμό, όμως εξακολουθεί να θεωρείται «τρομοκρατική» από δυτικές πρωτεύουσες, κυρίως από την Ουάσιγκτον.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό μετέβη στην πρεσβεία της Γαλλίας, όπου η γαλλική σημαία κυματίζει και πάλι από τις 17 Δεκεμβρίου. Η γαλλική πρεσβεία στη Δαμασκό είχε κλείσει το 2012 λόγω της «αιματηρής καταστολής από το εγκληματικό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ», σύμφωνα με τον Μπαρό.

Η Γερμανία, η πρεσβεία της οποίας έχει κλείσει επίσης από το 2012, είχε στείλει απεσταλμένους στις 17 Δεκεμβρίου για να αποκαταστήσουν επαφές με τις μεταβατικές αρχές, τα πρώτα βήματα των οποίων στην εξουσία παρακολουθούνται με επιφυλάξεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έφαγε τα μούτρα του ο Νετανιάχου με το μνημόνιο ΗΠΑ-Ιράν, αναφέρει ανάλυση στο Reuters

Το μνημόνιο ΗΠΑ-Ιράν ήταν η διακήρυξη ήττας της Αμερικής, λέει ο Γκαλιμπάφ

Έκθεση του ΟΗΕ: Η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως «όπλο πολέμου» στη σύγκρουση στο Σουδάν

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή της Κοβέσι, κρίνοντάς την απαράδεκτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα