ΑΘΗΝΑ
10:59
|
24.06.2026
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, νοσοκομεία και σχολεία έχουν υποστεί ζημιές και η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, μετά τον ισχυρό σεισμό στις Φιλιππίνες.
Η χώρα δεν έχει ακόμα συνέλθει από τον σεισμό της 1ης Οκτώβρη που άφησε πίσω του 72 νεκρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ζημιές προκλήθηκαν σε νοσοκομεία και σχολεία, από τον σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοικτά των νότιων Φιλιππίνων ενεργοποιώντας προειδοποιήσεις για πιθανό τσουνάμι.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι η απειλή για τσουνάμι έχει πλέον περάσει, καθώς μόνο μικρά κύματα εντοπίστηκαν στις ακτές της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων που εκκένωσαν παράκτιους οικισμούς για προληπτικούς λόγους. Το Κέντρο είχε αρχικά προειδοποιήσει ότι ο σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα ύψους έως και 1-3 μέτρων πάνω από την παλίρροια κατά μήκος των ακτών των Φιλιππίνων και κύματα ύψους 0,3 έως 1 μέτρου πάνω από την παλίρροια σε περιοχές της Ινδονησίας και του Παλάου.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ, αντιμέτωπος ακόμα με την φυσική καταστροφή που υπέστη μετά από τον τελευταίο σεισμό την 1η Οκτωβρίου με περισσότερους από 70 νεκρούς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «αξιολογεί την κατάσταση επί τόπου και διασφαλίζει ότι όλοι είναι ασφαλείς».

«Έδωσα εντολή στο Εθνικό Συμβούλιο Μείωσης και Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών, στο Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν άμεσα εκκενώσεις σε παράκτιες περιοχές, να ενεργοποιήσουν γραμμές επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης και να συντονιστούν στενά με τις τοπικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Μάρκος, σύμφωνα με την Inquirer, έναν κορυφαίο οργανισμό μέσων ενημέρωσης στις Φιλιππίνες.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού παγιδεύτηκαν σε κατεστραμμένα σπίτια στο Νταβάο Οριεντάλ των Φιλιππίνων, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας, προσθέτοντας ότι περίπου 250 ασθενείς εκκενώθηκαν από ένα κατεστραμμένο νοσοκομείο και θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε σκηνές.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, ανέφερε ότι πολλά κτίρια υπέστησαν ρωγμές, ενώ μικρές ζημιές σημειώθηκαν και στο διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Νταβάο, που ωστόσο παρέμεινε σε λειτουργία χωρίς να ακυρωθούν πτήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

WWF Ελλάς-ΑΡΧΕΛΩΝ: Ισχυρές πιέσεις στην πλειονότητα των παραλιών ωοτοκίας της Caretta caretta

Καύσωνας στη Γαλλία: Θερμοκρασίες ρεκόρ για 4η ημέρα και διακοπές ρεύματος

Φωτιά στο Αιγάλεω: Αναζωπύρωση και νέα κινητοποίηση-Κλειστή ξανά η Ορφέως (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα