ΑΘΗΝΑ
03:21
|
24.06.2026
Κινεζική ταξιδιωτική οδηγία, μετά τις απειλές της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη δυνάμεων σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα προέτρεψε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιαπωνία, καθώς η διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών εντείνεται μετά τις απειλές της νέας πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, σχετικά με την πιθανότητα ανάπτυξης δυνάμεων σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν.

Η ένταση ξέσπασε αφότου η Τακαΐτσι δήλωσε στο ιαπωνικό κοινοβούλιο, στις 7 Νοεμβρίου, ότι η χρήση βίας εναντίον του αυτοδιοικούμενου νησιού που διεκδικεί η Κίνα θα μπορούσε να δικαιολογήσει στρατιωτική απάντηση από το Τόκιο, κατά παρέκκλιση του συντάγματος που υιοθέτησε η Ιαπωνία, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο απαγορεύει τον πόλεμο και τη χρήση βίας για την επίλυση διεθνών διαφορών.

Το Πεκίνο καταδίκασε τις δηλώσεις ως πρόκληση και ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Τόκιο, ενώ η Ιαπωνία, με τη σειρά της, κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας, σχετικά με μια ανάρτηση του Κινέζου πρόξενου στην Οσάκα ότι «ο βρώμικος λαιμός που ανακατεύεται πρέπει να κοπεί», την οποία θεώρησε απειλή σε βάρος της πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι η θέση της για την Ταϊβάν, η οποία απέχει μόλις 110 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο ιαπωνικό νησί, παραμένει «αμετάβλητη».

Σε μια διαδικτυακή ανάρτηση αργά την Παρασκευή, η πρεσβεία της Κίνας στην Ιαπωνία προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη χώρα. «Πρόσφατα, Ιάπωνες ηγέτες έκαναν απροκάλυπτα προκλητικά σχόλια σχετικά με την Ταϊβάν, καταστρέφοντας σοβαρά το κλίμα για τις ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων», ανέφερε η ανάρτηση στο WeChat, προσθέτοντας ότι η κατάσταση παρουσιάζει «σημαντικούς κινδύνους για την προσωπική ασφάλεια και τη ζωή των Κινέζων πολιτών στην Ιαπωνία».

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, Μινόρου Κιχάρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους, σήμερα Σάββατο, ότι η έκκληση του Πεκίνου είναι «ασυμβίβαστη με την προώθηση μιας στρατηγικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης», ανέφερε το Jiji Press, και ζήτησε από την κινεζική πλευρά να λάβει «κατάλληλα μέτρα».

«Εάν η ιαπωνική πλευρά δεν αντλήσει διδάγματα από την ιστορία και τολμήσει να αναλάβει το ρίσκο, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει βία για να παρέμβει στο ζήτημα της Ταϊβάν, θα υποστεί μια συντριπτική ήττα από τον αποφασιστικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και θα πληρώσει βαρύ τίμημα», τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας.

Σε μια περαιτέρω εξέλιξη το Σάββατο, οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, Air China, China Southern και China Eastern, ανακοίνωσαν πως θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων σε ταξιδιώτες που έχουν εκδώσει εισιτήρια για την Ιαπωνία έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το Πεκίνο επιμένει ότι η Ταϊβάν, την οποία η Ιαπωνία κατείχε για δεκαετίες μέχρι το 1945, αποτελεί μέρος του εδάφους του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την κατάληψη του ελέγχου.

Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι, αλλά η ιστορική δυσπιστία και οι τριβές σχετικά με τους εδαφικούς ανταγωνισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες συχνά δοκιμάζουν αυτούς τους δεσμούς.

Οι Ιάπωνες ηγέτες έχουν αποφύγει στο παρελθόν να αναφέρουν δημόσια την Ταϊβάν όταν συζητούν τέτοια σενάρια, διατηρώντας μια «στρατηγική ασάφεια» που ευνοείται επίσης από τον κύριο σύμμαχο ασφαλείας του Τόκιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Δεν συζητάμε για τους ιρανικούς πυραύλους, ξεκαθαρίζει ο Πεζεσκιάν

Έτοιμη η Μόσχα για συνομιλίες με το Κίεβο, λέει ο Πούτιν

Απορρίπτει την κατοχή λιβανικού εδάφους από το Ισραήλ ο Λιβανέζος Πρόεδρος

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απόλυτη στήριξη της Κομισιόν στην Κοβέσι μετά τις επιθέσεις Γεωργιάδη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα