ΑΘΗΝΑ
12:51
|
28.04.2024
Επίκαιρο και σχετικό με τον αθλητισμό το μη λογοτεχνικό κείμενο – Ποίημα του Νίκου Μοσχοβάκου στο λογοτεχνικό μέρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το άρθρο ημερήσιας εφημερίδας με τίτλο “Αθλητές: Αιχμάλωτοι της… επιτυχίας” κλήθηκαν να αναπτύξουν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπου εξετάστηκαν στα Νέα Ελληνικά.

Το κείμενο μιλάει για τις δυσκολίες, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιτυχημένοι επαγγελματίες αθλητές, με αναφορά στην 23χρονη Γιαπωνέζα τενίστρια Οσάκα και την πρόσφατη αποχώρησή της από το Ρολάν Γκαρός επικαλούμενη κατάθλιψη.

Στην έκθεση οι υποψήφιοι καλούνται να αναπτύξουν ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει ένας αθλητής ή μία αθλήτρια και ποια προσόντα θα πρέπει να διαθέτει για να τις ξεπεράσει και να πετύχει τους στόχους του/της.

Στο λογοτεχνικό κείμενο ποίημα εξετάστηκαν στο ποίημα του Νίκου Μοσχοβάκου “Τελευταία Κούρσα” από τη συλλογή “Απριλίου ξανθίσματα” (εκδόσεις Μελάνι, 2016).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), τα θέματα αφορούσαν στην ενότητα του “Αθλητισμού”, έννοια διδαγμένη κι επίκαιρη. “Στο πρώτο μέρος, το μη λογοτεχνικό κείμενο ανήκει στον κειμενικό τύπο του άρθρου και δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες σε ημερήσια εφημερίδα. Στο δεύτερο μέρος, το λογοτεχνικό κείμενο είναι ποίημα του Νίκου Μοσχοβάκου”, αναφέρει η ΟΕΦΕ και σχολιάζει πως  “τόσο στο μη λογοτεχνικό όσο και στο λογοτεχνικό μέρος, τέθηκαν αρκετά ερωτήματα θεωρίας σχετικά με την πειθώ, τα σημεία στίξης, συνώνυμες λέξεις κι αφηγηματικούς τρόπους. Στην 3η δραστηριότητα του μη λογοτεχνικού κειμένου – παραγωγή λόγου – ζητήθηκε να γράψουν άρθρο ενώ στην αντίστοιχη 3η δραστηριότητα του λογοτεχνικού να χαρακτηρίσουν το ποιητικό υποκείμενο και να καταθέσουν την προσωπική τους άποψη”.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ θα συνεχιστούν την Πέμπτη, 17 Ιουνίου, με την εξέταση των Μαθηματικών (‘Αλγεβρα), ενώ αύριο Τετάρτη, 16 Ιουνίου, οι μαθητές των ΓΕΛ θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Από τις ΗΠΑ στο Παρίσι: Φοιτητές απέκλεισαν πανεπιστήμιο σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα