ΑΘΗΝΑ
07:42
|
21.09.2024
Iστορική εμφάνιση της εθνικής Ιταλίας στον τελικό του euro 2020 με 3-2 στα πέναλτι. Oι φίλοι των Ατζούρι πανηγυρίζουν σε κάθε γωνιά της γης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Iστορική εμφάνιση της εθνικής Ιταλίας στον τελικό του euro 2020 που νίκησε την Αγγλία μέσα στο “σπίτι” της με 3-2 στα πέναλτι και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Το σχεδόν κατάμεστο Γουέμπλεϊ, παρουσία 67.000 θεατών,τραγουδούσε it’s coming home (έρχεται σπίτι) για χάρη της Αγγλίας, αλλά οι Ιταλοί ήταν εκείνοι που στο φινάλε βροντοφώναξαν it’s coming… Rome.

Έπειτα από έναν συγκλονιστικό τελικό που έληξε ισόπαλος 1-1 στα 120′ και κρίθηκε στα πέναλτι, η Ιταλία επικράτησε 3-2 των (παραδοσιακά πλέον) άστοχων Αγγλων και βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1968.

Ηρωας της βραδιάς για τους Ατζούρι ήταν ο Ντοναρούμα, ο οποίος έπιασε δύο πέναλτι στο ίδιο γήπεδο, όπου ο Σαουθγκέιτ είχε αστοχήσει στο μοιραίο πέναλτι του ημιτελικού Αγγλίας Γερμανία στο Euro του 1996.

Οι παίκτες που χτύπησαν πέναλτι (Ράσφορντ και Σάντσο) αστόχησαν (μαζί με τον νεαρό και άπειρο Σάκα που κλήθηκε να εκτελέσει το καθοριστικό πέμπτο πέναλτι). Έτσι, η Αγγλία έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ για να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης.


Το γκολ του Λουκ Σο μόλις στο 2ο λεπτό από την ασίστ του Τρίπιερ, το πιο γρήγορο στην ιστορία των τελικών του Euro, έδωσε ψυχολογικό πλεονέκτημα στην ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ αποδιοργανώνοντας την Ιταλία. Μπορεί μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους το συγκρότημα του Ρομπέρτο Μαντσίνι να είχε τη συντριπτική κατοχή της μπάλας, αλλά δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην τελική προσπάθεια, καθώς οι Άγγλοι ήταν άριστα οργανωμένοι από τη μεσαία γραμμή και πίσω και με σωστές αληλλοκαλύψεις των παικτών τους δεν επέτρεψαν ούτε μία φορά στους φιλοξενούμενους να απειλήσουν την εστία του Πίκφορντ.

Όπως και στο πρώτο ημίχρονο έτσι και στο δεύτερο η Αγγλία προτίμησε να δώσει χώρο στους Ιταλούς, που μετά τις αλλαγές του Μαντσίνι άρχισαν να πιέζουν περισσότερο την άμυνα των γηπεδούχων. Κι ενώ στο πρώτο μέρος δεν είχαν απειλήσει καθόλου την εστία του Πίκφορντ, στο 61΄ έφτασαν κοντά στην ισοφάριση με το σουτ του Κιέζα να απομακρύνει σωτήρια ο γκολκίπερ της Αγγλίας. Στο 67 όμως, από το κόρνερ του Έμερσον, ο Βεράτι έπιασε την κεφαλιά ο Πίκφορντ έδιωξε τη μπάλα που χτύπησε στο δοκάρι και στην επαναφορά της ο Μπονούτσι από κοντά “έγραψε” το 1-1.

Με τη ψυχολογία στα ύψη η “σκουάντρα ατζούρα” είχαν αρκετές ευκαιρίες να τελειώσουν το ματς καθώς οι Άγγλοι συνέχισαν το παθητικό παιχνίδι τους μέχρι το φινάλε, μη καταφέρνοντα να μπουν με αξιώσεις στην περιοχή του Ντοναρούμα, οπότε και ο τελικός πήγε στην παράταση.

Ούτε στο επιπλέον μισάωρο άλλαξε κάτι κι έτσι ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι, κι όπως συνέβη και στον ημιτελικό με την Ισπανία, έλαμψε το άστρο του Τζανλουΐτζι Ντοναρούμα. Ο γκολκίπερ της Εθνικής Ιταλίας απόκρουσε τα πέναλτι των Σάντσο και Σάκα, ο Ράσφορντ σημάδεψε το δοκάρι και οι δύο επεμβάσεις του Πίκφορντ στις εκτελέσεις των Μπελότι και Ζορζίνιο δεν ήταν αρκετές για τα “Τρία Λιοντάρια”.

Τα πέναλτι

Μπεράρντι 1-0

Κέιν 1-1

Μπελότι – απέκρουσε ο Πίκφορντ

Μαγκουάιρ 1-2

Μπονούτσι 2-2

Ράσφορντ – δοκάρι και άουτ

Μπερναρντέσκι 3-2

Σάντσο – απέκρουσε ο Ντοναρούμα

Ζορζίνιο – απέκρουσε ο Πίκφορντ

Σάκα – απέκρουσε ο Ντοναρούμα

Πάρτι σε Μιλάνο και Ρώμη

Ο Τζιόρτζιο Κιελίνι πήρε στα χέρια του το βαρύτιμο τρόπαιο και το σήκωσε στον ουρανό του “Γουέμπλεϊ” και του Λονδίνου και οι φίλοι των Ατζούρι από κάθε γωνιά της χώρας ξεχύθηκαν στους δρόμους, στις μεγάλες πλατείες σε Μιλάνο και Ρώμη.

Στην Piazza Duomo σχηματίστηκε λαοθάλασσα, ενώ στην πρωτεύουσα και την Piazza Navona οι οπαδοί της Σκουάντρα βούτηξαν στο σιντριβάνι. Η κυκλοφορία στους δρόμους ήταν χαοτική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα