ΑΘΗΝΑ
11:39
|
28.04.2024
Ο Τζόρνταν, ο Μάτζικ, ο Γιάννης και ο Λεμπρόν είναι μ' αυτούς που δεν θα σταματήσουν αν δεν ακουστούν επιτέλους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οργή για την άγρια ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεσότα συνταράσσει εδώ και έξι μέρες τις πόλεις των ΗΠΑ. Οι διαδηλώσεις των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη φυλετική βία των αρχών έχουν ήδη βαφτεί με αίμα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη βγάλει στους δρόμους την εθνοφρουρά και εκτοξεύει απειλές για ποινικοποίηση των διαδηλώσεων.

Από την πρώτη στιγμή, οι κορυφαίοι αθλητές της χώρας (αλλά και αθλητές σε ολόκληρο τον πλανήτη) στάθηκαν στο πλευρό των εξεγερμένων. Οι άνθρωποι του αθλητισμού δεν εκδήλωσαν απλώς τη θλίψη τους για τον δολοφονημένο Φλόιντ, υποστηρίζουν συνειδητά και συμμετέχουν ενεργά στις διαμαρτυριές. Ίσως γιατί έχουν νιώσει τον ρατσισμό και τη βία και στο δικό τους πετσί – ακόμα και οι υπερήρωες όπως ο Τζόρνταν κα ο Μάτζικ.

“Φτάνει πια”

Ο Κόλιν Καπέρνικ, ο πρώην αθλητής του αμερικανικού φούτμπολ που πριν από μερικά χρόνια αποπέμφθηκε από το άθλημα με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις δολοφονίες των αφροαμερικανών από την αστυνομία, από τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία του Φλόιντ κάλεσε τους πολίτες των ΗΠΑ σε εξέγερση: “Όταν η ευγένεια οδηγεί στον θάνατο, η εξέγερση είναι η μόνη λογική αντίδραση”.

Η συμβολική διαμαρτυρία του Καπέρνικ από το 2016 (γονάτιζε κάθε φορά που ακουγόταν ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ πριν από τους αγώνες των 49ers) χρησιμοποιήθηκε εξαντλητικά στα social media αυτές τις μέρες. Η συμβολική κίνηση του Καπέρνικ σε αντιδιαστολή με τον γονατισμένο πάνω στον λαιμό του Φλόιντ αστυνομικό.

Στο δικό του μήνυμα, ο Καπέρνικ σημειώνει ότι η μόνη αντίδραση στη βία των αρχών είναι η εξέγερση.

Ο Μάιλ Τζόρνταν, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του NBA και για πολλούς ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών, ελάχιστες φορές στη ζωή του έχει πάρει θέση για κοινωνικά ζητήματα. Όπώς έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν, απέχει από τα κοινά γιατί “δεν είναι ακτιβιστής”. Ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όμως, τον υποχρέωσε να ‘σπάσει’ την ουδετερότητά του. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει τη λύπη και την οργή του, αλλά κάνει και κάλεσμα για “συστημική αλλαγή”:

“Θλίβομαι βαθιά, πονάω αληθινά κι είμαι απλά εξοργισμένος. Βλέπω και νιώθω τον πόνο, την αγανάκτηση και την απελπισία όλων. Στέκομαι στο πλευρό όλων όσοι καταγγέλλουν τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό και τη βία εναντίον των μελών φυλετικών μειονοτήτων στη χώρα μας. Έχουμε υποστεί αρκετά, φτάνει πια”.

“Πρέπει να συνεχίσουμε τις ειρηνικές εκφράσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αδικίας και να απαιτήσουμε λογοδοσία. Οι φωνές μας ενωμένες πρέπει να πιέσουν τους ηγέτες μας να αλλάξουν τους νόμους μας, ή σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ψήφους μας για να φέρουμε συστημική αλλαγή. Ο καθένας μας πρέπει να γίνει μέρος της λύσης, πρέπει να εργαστούμε μαζί για να εξασφαλίσουμε δικαιοσύνη για όλους”.

Ο Γιάννης Αντετονκούμπο έγραψε ότι δυσκολεύεται να βρει τα κατάλληλα λόγια για να εκφράσει το πώς αισθάνεται αυτές τις μέρες, αλλά δεν δυσκολεύτηκε να ενώσει τη φωνή του με τους διαδηλωτές: “Φτάνει πια! Είναι καιρός για αλλαγή!”.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς ήταν ο πρώτος σταρ αθλητής που δεν δίστασε να πάρει το μέρος των εξεγερθέντων μετά τη δολοφονία του Φλόιντ. Τις τελευταίες ώρες δημοσιεύει βίντεο από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ που δείχνουν πολίτες να διαμαρτύρονται ειρηνικά και καλεί τα media να σταματήσουν να προβάλουν μονόπλευρα τα επεισόδια και τις καταστροφές.

Το Twitter του Στιβ Κερ, του (λευκού) προπονητή των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ξεχειλίζει από οργή (και ντροπή) για τον Τραμπ και τους αξιωματούχους του.

Ο Ντε Μάρκους Λόρενς, αμυντικός μέσος των Ντάλας Κάουμποϊς αναρωτιέται ποιος μπορεί να νιώθει ασφαλής όταν σκοτώνονται πολίτες από αυτούς που υποτίθεται ότι τους προστατεύουν.

Ο Μάτζικ Τζόνσον, θρύλος των Λέικερς και του NBA βαρέθηκε να βλέπει μαύρους να δολοφονούνται σε ζωντανή μετάδοση.

Ο Ντουέιν Γουέιντ ξέρει ότι δεν πρόκειται να αποδοθεί δικαιοσύνη αν δεν θιχτούν αυτοί που συνήθως μένουν ανέγγιχτοι.

View this post on Instagram

A post shared by dwyanewade (@dwyanewade) on

Η (λευκή) πρωταθλήτρια του UFC, Ρόντα Ράουζι, ζήτησε ισονομία για όλους και όχι προνόμια για λίγους και απαίτησε άμεσες αλλαγές στην αξιολόγηση και τον πειθαρχικό κώδικα των αστυνομικών.

View this post on Instagram

Regardless of your race this image should outrage you. This is a human rights issue, citizens should not be treated this way by the people we pay taxes to protect and serve us – especially because it took civilian videos to expose the wrongdoing. Where are the police car videos? Where’s the police body cam videos? How many other times has this happened when there wasn’t a fellow civilian there to film? This is a violation of trust that may never be mended. I have close friends who are amazing cops and I’m sure they are just as horrified at this atrocity – The individuals behind George Floyd’s death need to be tried and convicted of murder. WE need to address the police’s systemic willful ignorance to the abuses of the power we give them. Self regulation isn’t working, we need outside unbiased parties overseeing the police and holding them accountable for the benefit of us all!!

A post shared by Ronda Rousey (@rondarousey) on

Η πρωταθλήτρια του τένις, Σερένα Ουίλιαμς, εξέφρασε τη θλίψη της για τη δολοφονία και την απόγνωσή της για τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ με το βίντεο ενός μικρού κοριτσιού που έχει γίνει viral τα τελευταία 24ωρα (την ίδια ανάρτηση έκανε και ο πρωταθλητής της F1, Λούις Χάμιλτον).

View this post on Instagram

I can’t and still can’t find the words to say or express how sad I feel…. but she found them for me. She found them for so many of us. A lot of us are numb… lost for words… I know I am. This is a difficult time. A lot of us growing up were taught to pray “Let thy kingdom come,” this is what I continue to pray for in addition to so many that have been hurt/killed, or simply traumatized by how people of a different color are treated. The worst part is this is nothing new, “it’s just filmed.” I’m with a heavy heart. I’m lost for words. Video from @wealth

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams) on

Στην Ευρώπη, οι ποδοσφαιριστές της γερμανικής Μπουντεσλίγκα ζήτησαν δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια των αγώνων του Σαββατοκύριακου. Ο Τζέιντον Σάντσο της Ντόρτμουντ, μετά το πρώτο από τα τρία γκολ που πέτυχε στο ματς με την Πάντερμπορν έβγαλε τη φανέλα του για να φανεί το μπλουζάκι με το μήνυμα για τον Φλόιντ.

O Μάρκους Τουράμ, στο δικό του γκολ για την Γκλάντμπαχ, γονάτισε συμβολικά αλά Καπέρνικ.

Η Βανέσα Μπράιαντ, χήρα του αδικοχαμένου Κόμπε Μπράιαντ, ανήρτησε φωτογραφία του Κόμπε με φανέλα ‘I Can’t Breathe’. Όπως έγραψε, η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πολλά χρόνια πριν, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει στις ΗΠΑ.

View this post on Instagram

My husband wore this shirt years ago and yet here we are again.?#ICANTBREATHE (repost/photo credit unknown) plz tag ? Life is so fragile. Life is so unpredictable. Life is too short. Let’s share and embrace the beautiful qualities and similarities we all share as people. Drive out hate. Teach respect and love for all at home and school. Spread LOVE. Fight for change- register to VOTE. Do not use innocent lives lost as an excuse to loot. BE AN EXAMPLE OF THE CHANGE WE WANT TO SEE. #BLACKLIVESMATTER ❤️

A post shared by Vanessa Bryant ? (@vanessabryant) on

Πιο ψύχραιμα, αλλά με την ίδια θέρμη, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έγραψε στο άρθρο του που φιλοξενήθηκε χθες στους Κυριακάτικους Times του Λος Άντζελες: “Τι σκέφτεστε όταν βλέπετε εξαγριωμένους διαδηλωτές να συγκεντρώνοντα με υψωμένες γροθιές έξω από αστυνομικά τμήματα; Αν είστε λευκοί, ίσως σας απασχολεί το ότι δεν τηρούν τις αποστάσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μετά βλέπετε τους μαύρους που πλατσιοκολογούν πολυκαταστήματα και σκέφτεστε ‘Ε λοιπόν, αυτό δεν βοηθάει τα επιχειρήματά τους’. Και όταν βλέπετε το αστυνομικό τμήμα να καίγεται, κουνάτε το δάχτυλο σίγουροι πλέον ότι τα επιχειρήματα και το δίκαιο έχουν πάει περίπατο.

Δεν κάνετε λάθος, αλλά δεν είστε ούτε σωστοί. Κι αυτό γιατί η μαύρη κοινότητα που έχει υποστεί τον συστημικό ρατσισμό στο σχολείο, σε δικαστήρια και σε χώρους εργασίας, έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό τα συμβατικά μέσα διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Τα αναλυτικά άρθρα στο Atlantic, οι συνεντεύξεις στο CNN και η πίστη σε πολιτικούς που υπόσχονται αλλάγές δεν λειτουργούν. Η βελόνα σ’ αυτήν τη χώρα είναι κολλημένη και δεν έχει κουνηθεί ούτε στο ελάχιστο”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα