ΑΘΗΝΑ
03:15
|
28.04.2024
Μέχρι στιγμής πυροσβεστική και αστυνομία έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη, ενώ πάνω από  500 πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούν να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια που μαίνονται μέχρι αυτή την ώρα και να μην ξεφύγουν ειδικά προς την Πάρνηθα, ώστε με το πρώτο φως της μέρας και τη συνδρομή των εναέριων μέσων, να μπορέσουν να τη θέσουν υπό έλεγχο. 

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ

Θετικό επίσης είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει άπνοια στην περιοχή, κάτι που αφήνει αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά δεν θα επεκταθεί περαιτέρω εντός της νύχτας. 

Μέχρι στιγμής πυροσβεστική και αστυνομία έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Ωστόσο, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο -που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες- εντός της οποίας υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες. Οι φλόγες έχουν προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα σβήσει η φωτιά. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει κτίρια και εγκαταστάσεις στην περιοχή. 

Υπενθυμίζεται ότι οι φλόγες πέρασαν και το ρέμα της Χελιδονούς, ενώ υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.  Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες μέχρι το ξημέρωμα προβλέπονται πολύ δύσκολες. 

Εν τω μεταξύ, στην συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα έδωσαν μετά τις 21.00 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αμφότεροι απέδωσαν το ξέσπασμα της φωτιάς σε «ακραία καιρικά φαινόμενα», ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά σε ανέμους έντασης 6 μποφόρ, ενώ είναι γνωστό πως η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι και ενώ οι άνεμοι που έπνεαν δεν ξεπερνούσαν τα 2-3 μποφόρ.

Όπως ανακοίνωσε επίσης ο Νίκος Χαρδαλιάς, ξενοδόχοι της Αττικής θα προσφέρουν φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν, με έξοδα του κράτους. Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135, όπου θα τους καθοδηγήσουν.

Στις 21:00 μμ εστάλη μήνυμα από την Πολιτική Προστασία στους πολίτες που βρίσκονται στις Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά ή Μεταμόρφωση να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα και πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παράλληλα καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Νωρίτερα (20:00 μμ), ανακοινώθηκε και η έναρξη επιχείρησης για την εκκένωση κατοικιών στις Αχαρνές καθώς η πυρκαγιά εξελίσσεται ασταμάτητη.

Είχε προηγηθεί λίγο μετά τις 17.00 μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής, με τους κατοίκους να φεύγουν αρχικά εσπευσμένα προς Θρακομακεδόνες. Στη συνέχεια, εντολή για την απομάκρυνση των κατοίκων και από τους Θρακομακεδόνες δόθηκε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα. Η οδηγία είναι οι κάτοικοι των περιοχών να κατευθύνονται προς το Μενίδι.

Η φωτιά έγινε ορατή το απόγευμα σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής, με τους καπνούς να φτάνουν έως το κέντρο των Αθηνών.

Εικόνα

Μεγάλη προσπάθεια έγινε και για την ασφαλή εκκένωση ιππικών ομίλων της περιοχής. Εκκλήσεις έγιναν για φορτηγά, ώστε να μεταφερθούν σε ασφαλή τοποθεσία όσα άλογα έχουν απομείνει στους τοπικούς ιππικούς ομίλους και απειλούνται από την πυρκαγιά. Νωρίτερα το απόγευμα, άλογα αναζήτησαν διαφυγή από τις φλόγες που καίνε στην περιοχή, κινούμενα προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης.

Η διευθύντρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Λίλιαν Ντιντή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως περίπου 200 άλογα έχουν μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου και δεκάδες άλλα βρίσκονται μέσα σε φορτηγά αλόγων και είναι καθ’ οδόν. Το έργο της μεταφοράς είναι δύσκολο καθώς κλείνουν συνεχώς οι δρόμοι κι έτσι η Ομοσπονδία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν για παράδειγμα άλογα σε φορτηγά που δεν μπορούν να διασχίσουν την Κύμης που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Δεκελείας και πρέπει να πάνε μέσα από Αχαρνές, από Μενίδι». Η Ομοσπονδία απευθύνει έκκληση σε όποιους πολίτες βλέπουν άλογο να καλούν στο τηλέφωνο 22990-49350.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση και γρήγορα επεκτάθηκε. Μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μορτέρο, Αδάμες, Φασίδερη και Άνω Βαρυμπόμπη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εκκένωσης σε Θρακομακεδόνες και Ολυμπιακό χωριό.

Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και υγειονομικές δομές

Με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ. Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, μία μηχανή, ένα όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα.

Στην Ελευσίνα 16 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Αμυγδαλέζα

Δεκαέξι ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν από το προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας στη δομή φιλοξενίας της Ελευσίνας για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζουν ότι, εφόσον χρειαστεί, θα μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες στον Σκαραμαγκά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα