ΑΘΗΝΑ
22:46
|
27.04.2024
Εκκενώθηκαν 5 οικισμοί και γηροκομείο. Βελτιωμένη η κατάσταση στην Κερατέα αλλά ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται το δύσκολο έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων για να τεθούν υπό έλεγχο οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες Δευτέρα στα Βίλια και στην Κερατέα της Αττικής. Η φωτιά στην Κερατέα παραμένει χωρίς ενεργό μέτωπο, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις που ξεσπούν κατά τόπους.

Τη νύχτα εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί στα Βίλια (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) και το γηροκομείο “Παναγιά Φανερωμένη”, καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος στο όρος Πατέρα.

Αντίθετα, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον δήμο Λαυρεωτικής, όπου υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρουν πως στα Βίλια (το μεσημέρι) δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά τρία μεγάλα ξεχωριστά μέτωπα που καίνε προς το όρος Πατέρα, τα Μέγαρα και την Οινόη. Από την πυροσβεστική υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως πριν τη δύση του ηλίου τα μέτωπα θα έχουν ελεγχθεί. 

Να σημειώσουμε πως στους οικισμούς για τους οποίους έχει δοθεί από χθες εντολή εκκένωσης μέσω του 112, προστέθηκαν σήμερα οι οικισμοί Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα και Θέα.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, ειδικά στα Βίλια, και συγκεκριμένα 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200. Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχημάτων, του ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σε νοσοκομεία οι 14 τρόφιμοι του γηροκομείου – Οι δυο ήταν θετικοί σε κορονοϊό

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΚΕΥΠ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό για την επιχείρηση εκκένωσης του γηροκομείου.

Δώδεκα τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής “Η Αγία Βαρβάρα” και  άλλοι δύο, που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ “Αττικόν”.

Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν τη φωτιά να επεκταθεί στο βουνό προς το Πόρτο Γερμενό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Κερατέα

Στην πυρκαγιά της Κερατέας που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι και έχει κάψει σπίτια και δάσος, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου όπου επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

45 δασικές πυρκαγιές το περασμένο 24ωρο

Συνολικά σε όλη την επικράτεια το προηγούμενο 24ωρο από ώρα 19:00 της 15-08-2021 έως ώρα 19:00 της 16-08-2021 εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτωπα της χώρας που ακόμα δεν έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, η κατάσταση από πλευράς επιχειρήσεων ήταν χθες η εξής σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Επίσης περιοδικά επιχείρησαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία με 40 πυροσβέστες και 13 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ”.

Σημειώνεται ότι και σήμερα προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας, για αυτό παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα