ΑΘΗΝΑ
20:41
|
28.04.2024
Καλύτερη η κατάσταση, υπό έλεγχο η φωτιά στο νότιο μέτωπο προς το όρος Καντήλι. Από φωτοβολίδες η νέα φωτιά στην Κερατέα τα ξημερώματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων. Η εικόνα της φωτιάς δείχνει να είναι καλύτερη, με το νότιο τμήμα να έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής (12:30) δεν υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα προβλήματα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Παράλληλα, επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα για διαβροχή. Το νότιο τμήμα έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του, ενώ γίνονται και ενέργειες σε όλα τα σημεία όπου εκδηλώνονται καπνοί, όπως στην Αγία Τριάδα, το Καντήλι και την Καστανάβα.

Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται όλη τη μέρα στην περίμετρο και στο εσωτερικό της πυρκαγιάς για την αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης και φύλαξης της πυρκαγιάς έχουν ενεργοποιηθεί και τα drone της Πυροσβεστικής που πετούν συνεχώς και δίνουν εικόνα από κάθε σημείο. Συνολικά, επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Τα εναέρια μέσα που διατέθηκαν και επιχείρησαν από το πρωί στην πυρκαγιά περιοδικά ήταν 22 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, 2 από τη Ρωσία και ενός από τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και 11 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Beriev-200.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Π.Σ., το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 19:00 της 18-08-2021 έως ώρα 19:00 της 19-08-2021 εκδηλώθηκαν 55 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Νέα φωτιά από φωτοβολίδες στην Κερατέα

Τα ξημερώματα εκδηλώθηκε φωτιά στη Κερατέα, η οποία πήρε γρήγορη έκταση λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Δεν απειλήθηκαν σπίτια ενώ άμεση ήταν η επέμβαση των επίγειων δυνάμεων  που κατάφεραν να την κατασβήσουν. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής η φωτιά οφειλόταν σε εμπρηστική ενέργεια. έκανε λόγο για εμπρησμό. Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής μίλησε το πρωί στη τηλεόραση το ΣΚΑΪ για τη φωτιά που ξέσπασε στις 02.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής σε κατοικημένη περιοχή στην Κερατέα. “Στις 02.00 τα ξημερώματα στη παραθαλάσσια περιοχή που είναι ο οικισμός Δασκαλειό με πολλά σπίτια, σε ένα έδαφος επικλινές, με χαμηλή βλάστηση και πευκόφυτη”, είπε ο κ. Δημήτρης Λουκάς.

https://twitter.com/Aristohellas/status/1428500634962169860?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1428500634962169860%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fgreece%2Fkeratea-pyrkagia-konta-se-oikistiko-isto-sto-daskaleio

“Σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο που τράβηξαν κάτι παιδιά, κοντά στη παραλία έπεσαν από πιστόλι φωτοβολίδων μια φωτοβολίδα κόκκινη και μια κίτρινη. Είχε πολύ δυνατό άνεμο με αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά. Τα παιδιά πήραν τηλέφωνο τη Πυροσβεστική και εμένα. Εγώ έφτασα στο σημείο 02.20 τα ξημερώματα και ήταν κάτι απερίγραπτο. Οι φλόγες είχαν περικυκλώσει τα σπίτια αλλά περιμετρικά υπήρχαν δρόμοι όπου αναπτύχθηκαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής και επιχείρησαν άμεσα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκάς διευκρίνισε ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης για τη παραλία στο Δασκαλειό αλλά τελικά δεν χρειάστηκε καθώς η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν ήδη βρεθεί υπολείμματα φωτοβολίδας στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά και βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών.

Από την αστυνομία ανακοινώθηκε η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Λαυρίου και Άνω Δασκαλειού και στην επαρχιακή οδό Κερατέας Κακής Θάλασσας και Μακεδονίας.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική και Εύβοια

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

·  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

·  Περιφέρεια Αττικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Εύσημα στην Πυροσβεστική από Χρυσοχοΐδη

“Προτεραιότητές μας είναι η διασφάλιση των οδεύσεων διαφυγής για κάθε ανάγκη που θα προκύψει, η προστασία των υποδομών και των περιουσιών και φυσικά, ο περιορισμός της πυρκαγιάς στα σημερινά της όρια”, δήλωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εξέφρασε την ευχαριστίες του στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές και όλο το προσωπικό που παλεύει στην πρώτη γραμμή.

“Έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μας, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας. Δεν περισσεύει κανένας”, είπε χαρακτηριστικά. Ειδική αναφορά έκανε στις ξένες αποστολές και κυρίως στου Πολωνούς και Ρουμάνους που παλεύουν στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής, αλλά και στις άλλες πυρκαγιές. “Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας προς τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αλλά και τρίτων χωρών που συνδράμουν στην κατάσβεση με πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου μεταξύ άλλων να ξεκουράσουν και τους Έλληνες συναδέλφους τους που εδώ και ένα μήνα βρίσκονται νυχθημερόν στο πεδίο. Όπως εξάλλου ανέφερε σήμερα και ο πρωθυπουργός εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ”, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα