ΑΘΗΝΑ
19:34
|
30.04.2024
Εν εξελίξει φαίνεται να βρίσκεται στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Ο Πρόεδρος Άλφα Κόντε έχει τεθεί υπό κράτηση από τις δυνάμεις του στρατού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα από το πρωί στο Κόνακρυ, πρωτεύουσα της Γουινέας. Και πιο συγκεκριμένα στην πολυτελή συνοικία του Κάλουμ, όπου στεγάζεται το προεδρικό μέγαρο και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Υπάρχει έντονη παρουσία αρμάτων μάχης του στρατού, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Άλφα Κόντε συνελλήφθη από τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Του πραξικοπήματος φαίνεται πως ηγείται ο Συνταγματάρχης Μαμάντυ Ντουμπούα, πρώην μέλος της γαλλικής λεγεώνας και διοικητής των επίλεκτων μονάδων του στρατού της Γουινέας. Ενώ πολλά κυβερνητικά μέσα μεταδίδουν πως ο Πρόεδρος παραμένει ασφαλής, βίντεο και φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με τον 83χρονο Άλφα Κόντε να έχει συλληφθεί από βαριά οπλισμένους άνδρες και να μεταφέρεται σε άγνωστη τοποθεσία.

Ο Ντουμπούα, σε σύντομο βίντεο που μεταδόθηκε στο ίντερνετ, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της χώρας για “ποδοπάτηση” των δικαιωμάτων των πολιτών και “καταστροφή” της οικονομίας της χώρας. Ανακοίνωσε επίσης τη διάλυση της κυβέρνησης και το άμεσο κλείσιμο των συνόρων.

Εντούτοις, αμέσως μετά τη δημοσίευση του βίντεο, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η επίθεση των πραξικοπηματιών έχει αποκρουστεί και το τμήμα του στρατού που παραμένει πιστό στην κυβέρνηση θα επαναφέρει την τάξη στην πρωτεύουσα. Παρόλα, αυτά απέφυγε να αναφερθεί στο πού βρίσκεται ο Πρόεδρος της χώρας.

Οι εκλογές του προηγούμενου Οκτώβρη στη Γουινέα ενείχαν πολλές εντάσεις, αφού ο Κόντε άλλαξε το Σύνταγμα έτσι ώστε να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά. Οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν πολλές φορές με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Σαλαμίνα: Αστυνομικός γρονθοκόπησε άγρια ηλικιωμένο ζευγάρι και εξαφανίστηκε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα