ΑΘΗΝΑ
22:55
|
27.04.2024
Ο Λούκα Μπεκάρι, τόνισε ότι h EE είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την ελευθερία διακίνησης για όποιον έχει "αντισώματα" έναντι του COVID-19, ανεξάρτητα από τον τύπο…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω



Οι αρχές του Αγίου Μαρίνου επέλεξαν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V COVID-19 για να εγγυηθεί τη δημόσια υγεία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Τηλεπικοινωνιών Λούκα Μπεκάρι τη Δευτέρα (13/9), σημειώνοντας ότι το βήμα έγινε μετά από καθυστερήσεις στον εφοδιασμό των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ.

“Στο Σαν Μαρίνο, προηγούνται η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών του, ειδικά λόγω της επιδεινούμενης επιδημιολογικής κατάστασης. Η απόφαση να χρησιμοποιήσουμε το Sputnik V, μας επέτρεψε να επιταχύνουμε τον εφοδιασμό και να ξεκινήσουμε τον μαζικό εμβολιασμό”, δήλωσε στο Tass, o Μπεκάρι, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους αξιωματούχους τουτου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Λούκα Μπεκάρι, τόνισε επίσης ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ήταν υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν την ελευθερία διακίνησης για όποιον έχει “αντισώματα” έναντι του COVID-19, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου.

Ο Μπεκάρι σημείωσε ότι στην απόφαση συνέβαλαν οι στενοί δεσμοί που διατηρεί η Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο με τη Ρωσία. Είπε ότι δεν ασκήθηκε καμία εξωτερική πίεση στη Δημοκρατία και ότι πλέον οι αρχές διευθετούν το πρόβλημα του εφοδιασμού που σχετίζεται με τη χρήση εμβολίων που δεν αναγνωρίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

“Συμφωνήσαμε στο Sputnik V λόγω καθυστερήσεων (περισσότερο από δύο μήνες) στην προμήθεια εμβολίων που εγκρίθηκαν από τον EMA, παρά τις προσυμφωνημένες συμφωνίες. Και πιστεύουμε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν την ελευθερία διακίνησης οποιουδήποτε έχει αντισώματα ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου” ξεκαθάρισε ο Μπεκάρι.

Εν τω μεταξύ, ο Μπεκάρι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της λήψης τρίτης δόσης εμβολίου από τους κατοίκους του του Αγίου Μαρίνου, με την προϋπόθεση ότι “διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), θα υποδείξουν τον χρόνο και τις μεθόδους” με τις οποίες θα πρέπει να εφαρμοστεί η τρίτη δόση.

Σημειώνεται ότι στο Στο Σαν Μαρίνο, όχι μόνο έχουν ανοσοποιηθεί όλοι οι κάτοικοι, πράγμα που πρακτικά εκμηδένισε τα κρούσματα από την covid, αλλά και οι ξένοι τουρίστες. Όπως δήλωσε, περισσότεροι από 1.200 ξένοι “απ’ όλο τον κόσμο” έχουν εμβολιαστεί στη Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι αυτός ο θύλακας των 61 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό 34.000 κατοίκων, έλαβε την πρώτη παρτίδα Sputnik V τον Φεβρουάριο του 2021. Στη συνέχεια, τον Μάιο ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του νέου κορονοϊού σε τουρίστες έναντι 50 ευρώ και για τις δύο δόσεις.


Ο Μπεκάρι πιστεύει ότι ο Άγιος Μαρίνος μπόρεσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία του για 1.720 χρόνια χάρη στην αξιοπιστία των θεσμών, την επιμονή των πολιτών του καθώς και την ιστορική ικανότητα διατήρησης διπλωματικών και πολιτικών δεσμών. “Η χώρα μας είναι ουδέτερη, δεν έχουμε δικό μας στρατό, αλλά αυτό δεν σημαίνει απομόνωση”, σημείωσε ο ανώτατος αξιωματούχος.

Δήλωσε ότι η πανδημία είχε βλάψει σοβαρά την οικονομία της δημοκρατίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι τα φετινά δεδομένα έδειξαν μια μικρή ανάκαμψη. “Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων δύο ετών, το οικονομικό σύστημα έχει δείξει επαρκή σταθερότητα και σημάδια περαιτέρω ανάκαμψης”, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα