ΑΘΗΝΑ
12:05
|
30.04.2024
“Τα σώματα ασφαλείας έγιναν προσωπικό σεκιούριτι ιδιωτικής εταιρίας”, καταγγέλλουν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τήνο με τις αστυνομικές δυνάμεις ασφαλείας να επιτίθενται σε κατοίκους του νησιού επειδή πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της μεταφοράς νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή Τριπόταμος. Το βράδυ της Τρίτης εννέα πολίτες τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στο νησί με το πλοίο της γραμμής από το Λαύριο για να προστατεύσουν τις ανεμογεννήτριες.

Στο νησί επικρατούσε αναβρασμός μετά τον αποκλεισμό του λιμανιού από τις 22:00 έως τις 1:00 για την αποκλειστική χρήση του από ιδιωτική εταιρία προκειμένου να μεταφερθούν οι ανεμογεννήτριες. Όπως αναφέρει η ομάδα “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών” στο Facebook, δυο από τους τραυματίες διανυκτέρευσαν στο Κέντρο Υγείας εξαιτίας των τραυμάτων που φέρουν στο κεφάλι. “Εκδορές, μώλωπες, ράμματα στο μάτι είναι μερικά από τα τραύματα που καταγράφονται από το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας” καταγγέλλει η ίδια ομάδα και αναφέρει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες η Αστυνομία έκανε χρήση παράνομου εξοπλισμού και συγκεκριμένα πτυσσόμενου κλομπ.

Για το ίδιο θέμα δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της “Εφημερίδας των Συντακτών” αναφέρει: “Παρά την προσωρινή αναστολή των αδειών διέλευσης οχημάτων που μεταφέρουν τα εξαρτήματα για τις ανεμογεννήτριες τουλάχιστον μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, έπειτα από αίτηση 16 κατοίκων του νησιού (“Αλλη μία νίκη της Τήνου κατά των ανεμογεννητριών”, “Εφ.Συν.”, 11.9.2021), επιχειρήθηκε με την άδεια του δήμου εκ νέου απόπειρα εγκατάστασής τους. Είχε προηγηθεί από τις συνεργαζόμενες εταιρείες αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής, την οποία το δικαστήριο έκανε δεκτή”.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο 72χρονος πρώην δήμαρχος του νησιού, Νικηφόρος Δελαδούρας, που δέχτηκε τα κλομπ αστυνομικών στο κεφάλι στην προσπάθειά του να προστατεύσει μία ήδη τραυματισμένη κοπέλα: “Ο ίδιος ήταν κάτω με αίματα στο κεφάλι όταν είδαμε παραδίπλα έναν άλλο διαδηλωτή να βρίσκεται ακινητοποιημένος στον δρόμο, με τον αστυνομικό από πάνω του να τον χτυπά μανιωδώς”, περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες στην “Εφ. Συν.”.

Το ίδιο σκηνικό καταστολής με άφθονα χημικά ήταν η απάντηση των αστυνομικών δυνάμεων στην κινητοποίηση των κατοίκων των Αγράφων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Τυμπάνου στις αρχές του Ιούνιου. Δείτε εδώ τι είχε συμβεί στα Άγραφα για τις ανεμογεννήτριες και τις εμφανείς ομοιότητες με την περίπτωση της Τήνου.

Διάβημα διαμαρτυρίας σε Θεοδωρικάκο

Ο δήμαρχος Τήνου με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη μεταφέρει τις καταγγελίες για “πρωτοφανείς αγριότητες και απρόκλητη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπου συντοπίτες μας, μεταξύ αυτών και ο πρώην Δήμαρχος Εξωμβούργου κ. Ν. Δελασούδας, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ. Τήνου”.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Τήνου: “Το κλίμα στην τοπική κοινωνία είναι βαρύ και τεταμένο, δεδομένου ότι οι εικόνες αυτές και οι σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι διαμαρτυρόμενοι-συμπολίτες μας από αστυνομικές δυνάμεις είναι πρωτοφανείς για την τηνιακή κοινωνία, που διακατέχεται από βαθιά ειρηνική και φιλήσυχη κουλτούρα”.

Ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Τήνου καταδικάζει την καταστολή και τη βία καθώς και τη μετατροπή των σωμάτων ασφαλείας του νησιού σε προσωπικό security μιας ιδιωτικής εταιρίας. “Καταδικάζουμε τον αποκλεισμό του λιμανιού της Τήνου από τις 22:00 έως τις 1:00 για την αποκλειστική χρήση του από ιδιωτική εταιρία. Καταδικάζουμε την επανειλημμένη απαξίωση και καταστολή της βούλησης του Τηνιακού λαού να προστατέψει το νησί του. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι!  Φτάνει!”.

Για ωμή και απρόκλητη επίθεση με “κυβερνητική εντολή” έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση “να αποσύρει εδώ και τώρα τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, αναλαμβάνοντας ρόλο ‘σεκιουριτάδων’ του αιολικού πάρκου”.

Με πληροφορίες από Εφ.Συν, Αυγή

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα