ΑΘΗΝΑ
14:24
|
27.04.2024
Η ταινία, σε συμπαραγωγή της ΕΡΤ, αναδιατυπώνει μυθεύματα που προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων.
Xαρακτικό από παράνομο λεύκωμα της Κατοχής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πολυαναμενόμενη ταινία που αναβιώνει τη φρικιαστική σφαγή των Ναζί, η οποία στιγμάτισε την παγκόσμια ιστορία στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας, για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

Μάλιστα, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προαναγγέλλει μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», στην οποία μάλιστα συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ.

Η ταινία δεν έχει βγει ακόμη στις αίθουσες, αρκούσε όμως το trailer για να προκαλέσει την οργή των κατοίκων, καθώς σε αυτό υπάρχει μια σκηνή όπου επαναδιατυπώνεται ο μύθος περί του δήθεν «καλού» Αυστριακού Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρων του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα.

Πρόκειται για ένα προκλητικό μύθευμα, το οποίο έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – εγκλείστους του Σχολείου, αλλά και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων. Παρ’ όλα αυτά -άγνωστο για ποιους λόγους- οι υπεύθυνοι της ταινίας, το συμπεριέλαβαν στο σενάριο.

Σύμφωνα με τον Χαρίλαο Ερμείδη, Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχο Καλαβρύτων, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2.5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.

Η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τούς είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία με οποιονδήποτε τρόπο δεν σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινηθούν δικαστικά εναντίον τους. Οι υπέυθυνοι τώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις διαμηνύουν πως, σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό.

ΠΗΓΗ: Pelop.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα