ΑΘΗΝΑ
10:56
|
27.04.2024
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, συνεχίζοντας την πεντάμηνη κούρσα ανόδου, καθώς η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και το αδύναμο νόμισμα της χώρας συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις ανοδικές πιέσεις. 

Οι τιμές εμφάνισαν ετήσια άνοδο 19,89% τον Οκτώβριο, από 19,58% τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 20,35%.

Βασικός καταλύτης για την κούρσα στων τιμών, σε ετήσια βάση, είναι τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά που κατέγραψαν άνοδο 27,41%, ενώ ακολούθησαν ο τουρισμός και η εστίαση με άνοδο 25,23%.

Τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια να έχει αυξηθεί ο αριθμός των φτωχών στη γειτονική χώρα κατά 1,5 εκατ. άτομα.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό, στο -3,89%. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πραγματοποίησε δύο περικοπές του επιτοκίου της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αιφνιδιάζοντας τις αγορές και οδηγώντας τις συνολικές απώλειες της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου πάνω από το 20% από την αρχή του έτους. Η επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας είναι στις 18 Νοεμβρίου.

Η τουρκική λίρα χάνει 0,35% στο 9,629 ανά δολάριο μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα