ΑΘΗΝΑ
23:39
|
27.04.2024
Η εκλογική επιτροπή απέκλεισε 25 από τους 98 υποψηφίους διεκδικητές της προεδρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκλογική επιτροπή της Λιβύης απέκλεισε 25 από τους 98 υποψηφίους διεκδικητές της προεδρίας της χώρας, ανάμεσά τους και τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιο του ηγέτη του οποίου η ανατροπή το 2011 βύθισε τη βορειοαφρικανική χώρα σε έναν δεκαετή εμφύλιο.

Ο Καντάφι είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις 14 Νοεμβρίου και εμφανιζόταν ως ένας από τους επικρατέστερους της εκλογικής αναμέτρησης που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Χθες Τετάρτη, ωστόσο, η εκλογική επιτροπή δεν επικύρωσε τη συμμετοχή του. Πρόκειται για προκαταρκτική απόφαση η οποία μπορεί να προσβληθεί δικαστικά.

Ένας στρατιωτικός εισαγγελέας στην πρωτεύουσα της χώρας, είχε παροτρύνει την επιτροπή να αποκλείσει τον Καντάφι με την αιτιολογία της ερήμην καταδίκης του το 2015 για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον πατέρα του. Ο Μουαμάρ Καντάφι κυβερνούσε τη Λιβύη για περισσότερα από 40 χρόνια πριν ανατραπεί και σκοτωθεί από αντάρτες που υποστηρίζονταν από το ΝΑΤΟ.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι ήταν υποψήφιος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Λιβύης, μιας ομάδας πιστών του πατέρα του που ιδρύθηκε επίσημα το 2016. Εκκρεμεί επίσης εις βάρος του ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Καντάφι αντέδρασε στην απόφαση επισημαίνοντας πως ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ έχει δύο ποινικές καταδίκες – ένα στρατοδικείο το 1987 για την παράδοσή στο Τσαντ και μια καταδίκη ως πολίτης το 1993 για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης – ωστόσο η δική του υποψηφιότητα δεν αποκλείστηκε.

Ο Χαφτάρ, ο οποίος διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ και ελέγχει την ανατολική Λιβύη, κατηγορείται επίσης από πολλούς πως έχει αμερικανική υπηκοότητα και επομένως δεν έχει δικαίωμα εκλογής. Εν τω μεταξύ, ο προσωρινός πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη, Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπεχ, είχε υποσχεθεί, πριν αναλάβει καθήκοντα, να μην θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία και αρνήθηκε να παραιτηθεί τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, όπως απαιτούν οι αμφιλεγόμενοι εκλογικοί κανόνες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση στην οποία τόνισε τη σημασία των εκλογών για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Λιβύη και κάλεσε όλα τα κόμματα να σεβαστούν τα δικαιώματα των πολιτικών τους αντιπάλων “πριν, κατά τη διάρκεια και μετά” την ψηφοφορία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη με έδρα τη Γενεύη, ο Σλοβάκος διπλωμάτης Γιαν Κούμπις, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την Τρίτη για λόγους που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες διορίσει αντικαταστάτη.

Πηγή: Russia Today

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα