ΑΘΗΝΑ
10:30
|
27.04.2024
«Σκαρφάλωσε» πέντε θέσεις στην κατάταξη του Economist Intelligence Unit ενώ η Δαμασκός διατήρησε την «πρωτιά» της φθηνότερης πόλης για το 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η άνοδος του πληθωρισμού, οι αυξήσεις στο κόστος των μεταφορών και τροφίμων αλλά και η ανατίμηση του σέκελ έναντι του δολαρίου έφεραν για πρώτη φορά το Τελ Αβίβ στην κορυφή της ετήσιας έρευνας του Economist Intelligence Unit με τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο. Η πόλη του Ισραήλ στα παράλια της Μεσογείου «σκαρφάλωσε» πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη μέσα σε ένα έτος και «κέρδισε» τον «ανεπιθύμητο» τίτλο που μέχρι πέρυσι κατείχαν από κοινού: το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ και η πόλη-κράτος Σιγκαπούρη.

Από την άλλη, η Δαμασκός, στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, διατήρησε τη θέση της φθηνότερης πόλης για να ζει κάποιος στον κόσμο. Η έρευνα του περιοδικού Economist συγκρίνει το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών έναντι του αμερικανικού δολαρίου σε 173 χώρες. Το Παρίσι φέτος μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τη Σιγκαπούρη, ενώ η Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ συμπληρώνουν την πεντάδα των ακριβότερων πόλεων στον κόσμο. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην έκτη θέση, η Γενεύη στην έβδομη και ακολουθούν η Κοπεγχάγη, το Λος Άντζελες και η Οσάκα. 

Η έρευνα του Economist Intelligence Unit καλύπτει το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου και παρατηρεί ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,5% σε τοπικό νόμισμα.  Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού εδώ και μια πενταετία. Σύμφωνα με την έρευνα η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων σε αρκετές χώρες οφείλονται στους περιορισμούς στο εμπόριο, στις ελλείψεις εργατικών χεριών αλλά και στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η μέση τιμή του λίτρου αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 21%.  Να σημειωθεί ότι η Αθήνα βρίσκεται στην έκτη θέση της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις σε ό,τι αφορά στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. 

Στο Τελ Αβίβ οι τιμές στο 10% των αγαθών αυξήθηκαν σημαντικά, με τα είδη μαναβικής ειδικά να εκτοξεύονται στα ύψη. Το Τελ Αβίβ είναι επίσης η δεύτερη ακριβότερη πόλη σε είδη αλκοόλ και στις μεταφορές, η Πέμπτη πιο ακριβή σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και στη διασκέδαση.

Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαάρετζ» (Haaretz) ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων – που δεν συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα του EIU – καταδεικνύει μια «έκρηξη» ακρίβειας στην πόλη. «Το κόστος ζωής στο Τελ Αβίβ θα γίνεται όλο και πιο ακριβό καθώς θα ακριβαίνουν τα πάντα στο Ισραήλ», είπε ο δήμαρχος.

Η Τεχεράνη ανήλθε από την 79η θέση στην 29η καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις αύξησαν τις τιμές των αγαθών, προκαλώντας ταυτόχρονα σημαντικές ελλείψεις. Πάντως το τμήμα Intelligence Unit του Economist διευκρινίζει ότι η όλη κατάταξη υπόκειται σε αλλαγές λόγω των αστάθμητων παραγόντων που θέτει η παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα