ΑΘΗΝΑ
19:26
|
02.05.2024
«Καμία διαπραγμάτευση, καμία συνεργασία, καμία νομιμότητα» το σύνθημα των διαδηλωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν προς το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, διαμαρτυρόμενοι για την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό στις 25 Οκτωβρίου.

Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με ομοβροντίες δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Al Jazeera.

Το ξέσπασμα των διαδηλώσεων την Κυριακή ήταν το τελευταίο σε μια σειρά διαδηλώσεων που συνεχίζονται ακόμη και μετά την αποκατάσταση του πρωθυπουργού.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις της χώρας με αφορμή την τρίτη επέτειο των διαδηλώσεων που πυροδότησαν την λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του επί μακρόν προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χαμντόκ προειδοποίησε, σε δήλωσή του, ότι η επανάσταση στο Σουδάν αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πλήγμα και ότι η πολιτική αδιαλλαξία από όλες τις πλευρές απειλεί την ενότητα και τη σταθερότητα της χώρας.

Ενόψει των διαδηλώσεων, οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν τους κύριους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο και το αρχηγείο του στρατού, καθώς και τις περισσότερες γέφυρες που συνδέουν το Χαρτούμ με τις αδελφές πόλεις Μπαχρί και Ομντουρμάν στην άλλη πλευρά του ποταμού Νείλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, για λίγα λεπτά οι διαδηλωτές μπόρεσαν να φτάσουν στις νότιες πύλες του προεδρικού μεγάρου, αλλά αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα και αληθινά πυρά και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών γιατρών αναφέρει ότι 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή διαδηλώσεων μετά το πραξικόπημα.

Ο στρατός και τα πολιτικά κόμματα είχαν αρχικά μοιραστεί την εξουσία μετά την απομάκρυνση του αλ Μπασίρ. Όμως η συμφωνία για την αποκατάσταση του Χαμντόκ αντιμετωπίζει την αντίδραση των διαδηλωτών που τον θεωρούσαν σύμβολο αντίστασης στη στρατιωτική διακυβέρνηση και την κατήγγειλαν ως προδοσία.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η επανάσταση είναι ατελής επειδή ο στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία και ζητούν να επιστρέψει ο στρατός στους στρατώνες και να παραδοθεί η εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση. Πολλοί από τους διαδηλωτές δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζεται η επανάσταση τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα πολιτικά κόμματα και οι επιτροπές αντίστασης των γειτονιών που έχουν οργανώσει αρκετές μαζικές διαδηλώσεις, απαιτούν πλήρη πολιτική διακυβέρνηση με το σύνθημα «Καμία διαπραγμάτευση, καμία συνεργασία, καμία νομιμότητα».

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Βούλα: Μια νεκρή και ένας τραυματίας από παράσυρση με μηχανή

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μ. Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα