ΑΘΗΝΑ
10:03
|
27.04.2024
Η ESA κατέληξε σε μία λίστα 1.400 υποψηφίων. Από αυτούς θα πρέπει να επιλεγούν έξι τυχεροί και τυχερές ως τον Δεκέμβρη του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως πέρσι πάνω από 22.589 Ευρωπαίοι είχαν υποβάλλει αιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) προκειμένου να εξασφαλίσουν μία ευκαιρία να εκπληρώσουν το όνειρο της ζωής τους: να γίνουν οι αστροναύτες και να συμμετάσχουν σε κάποια μελλοντική αποστολή της ESA.

Από αυτή τη μεγάλη δεξαμενή των δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων η ESA ανακοίνωσε σήμερα πως κατέληξε σε περίπου 1.400, εκ των οποίων οι 29 είναι άτομα με κάποια σωματική αναπηρία. Μέσα στους επόμενους μήνες αυτή η λίστα των 1.400 θα πρέπει να μειωθεί σε μερικές δεκάδες ώστε μέχρι το Δεκέμβρη του 2022 η ESA να καταλήξει στους τέσσερις με έξι εκλεκτούς που θα εκπληρώσουν το όνειρο της ζωής τους για επαγγελματική ενασχόληση εκτός πλανήτη Γη.

Ο γενικός διευθυντής της  ESA Τζοζεφ Ασμπάχερ  μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι η διαδικασία τελικής επιλογής των υποψήφιων αστροναυτών θα συνοδευτεί από μία μελέτη σκοπιμότητας ώστε να καθοριστούν πιθανές επιπλοκές σε περίπτωση επιλογής υποψηφίου με σωματική αναπηρία.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως πως η ESA είναι αποφασισμένη να ανοίξει το δρόμο σε όλους χωρίς αποκλεισμούς.

Εδώ και δεκαετίες η ESA στηριζόταν στις διαστημικές κρατικές υποδομές ΗΠΑ και Ρωσίας ώστε να πραγματοποιήσουν επανδρωμένες αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αυτή  την περίοδο η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία προωθεί διαστημικές αποστολές σε συνεργασία με αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες  ενώ μακροπρόθεσμα έχει στα σκαριά να αναπτύξει δικές της ρομποτικές συσκευές συμπεριλαμβανομένου ενός σκάφους που θα μπορεί να μεταφέρει μεγάλα φορτία στη Σελήνη και να υποστηρίξει κοινές αποστολές με εταίρους όπως η NASA.

Ο φετινός προϋπολογισμός της ESA προβλέπει κονδύλια ύψους 7,15 δισ. δολαρίων, στα οποία συμμετέχει και η χώρα μας δίνοντας το 0,4% που αντιστοιχεί σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Εικόνα

Στα σχέδια της ESA, σύμφωνα πάντα με τις σημερινές δηλώσεις του γενικού διευθυντή της είναι και μία διαστημική αποστολή σε έναν παγωμένο δορυφόρο όπως ο Εγκέλαδος του πλανήτη Κρόνου με στόχο τη λήψη δείγματος και τη μεταφορά του στη Γη. 

Εγκέλαδος (δορυφόρος) - Βικιπαίδεια

Επισήμανε ωστόσο ότι με την σημερινή τεχνολογία ένα τέτοιο ταξίδι θα διαρκούσε…δεκαετίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα