ΑΘΗΝΑ
10:29
|
28.04.2024

«Ο Ερντογάν αναιρεί ακόμη και την παράδοση της χώρας του» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αύριο στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο Ερντογάν αναιρεί ακόμη και την παράδοση της χώρας του» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αύριο στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θέσει το θέμα της Τουρκίας, όχι μόνον όσον αφορά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί αλλά και των προθέσεων που έχει εκφράσει η γειτονική χώρα, για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Νίκος Δένδιας, όπως είπε, θα καταθέσει έναν κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας, λόγω της συμπεριφοράς της το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, η Ελλάδα θα στηρίξει το αίτημα και της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω παραβιάσεων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της.  «Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι η Τουρκία, δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της. Η UNESCO έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως η επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία λόγω της συμπεριφοράς της δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού εκτός από την Γαλλία, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να έχουν διάθεση για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Την Παρασκευή άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε την επέκταση των προγραμμάτων υποστήριξης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δίνοντας της χρηματοδότηση 485 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη αναγκών των 1,7 εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα