ΑΘΗΝΑ
05:41
|
28.04.2024
Οι περισσότερες από τις δυνάμεις των ανταρτών έχουν υποχωρήσει στην περιοχή καταγωγής τους, την επαρχία Τιγκράι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Αιθιοπίας ψήφισε υπέρ της πρόωρης λήξης της εξάμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο όταν μαχητές από τη βόρεια επαρχία Τιγκράι απειλούσαν να κινηθούν προς την πρωτεύουσα της χώρας.

Η απόφαση των βουλευτών ελήφθη την Τρίτη μετά από προτάσεις του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο μήνα σχετικά με τον περιορισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης υπό το πρίσμα της βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας στη χώρα.

Μετά την πρόοδο που σημείωσαν τον Νοέμβριο στα μέτωπα της σύγκρουσης, οι περισσότερες από τις δυνάμεις των ανταρτών έχουν υποχωρήσει στην περιοχή καταγωγής τους, την επαρχία Τιγκράι, και υπάρχουν ενδείξεις προσωρινής ανάπτυξης στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Από τους 312 βουλευτές που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, οι 63 τάχθηκαν κατά της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ 21 απείχαν από την ψηφοφορία.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο για την ύπαρξη, την κυριαρχία και την ενότητά της», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκίντιον Τιμόθεος σε ενημέρωση των κρατικών μέσων ενημέρωσης, τον Νοέμβριο όταν κηρύχθηκαν τα έκτακτα μέτρα. «Και δεν μπορούμε να διαλύσουμε αυτόν τον κίνδυνο με τις συνήθεις μεθόδους επιβολής του νόμου».

Η κίνηση ήρθε αφότου οι μαχητές της επαρχίας Τιγκράι δήλωσαν ότι είχαν καταλάβει δύο στρατηγικές πόλεις στην περιοχή Αμχάρα και υπέδειξαν ότι ενδέχεται να προχωρήσουν νοτιότερα, στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα. Και οι δύο πόλεις έχουν επανέλθει από τότε στον κυβερνητικό έλεγχο.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμεντ έστειλε στρατεύματα στην επαρχία Τιγκράι ως απάντηση, όπως υποστήριξε, σε επιθέσεις εναντίον στρατοπέδων από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF).

Το TPLF, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένης της Ερυθραίας, εξαπέλυσαν «συντονισμένη επίθεση» εναντίον του.

Εκατοντάδες, ως επί το πλείστον, μαχητές απότην επαρχία Τιγκράι παραμένουν υπό κράτηση μετά τη σύλληψή τους κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα από την έναρξη της κρίσης.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική κρίση που έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αντιμέτωπους με συνθήκες λιμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα