ΑΘΗΝΑ
19:17
|
28.09.2024

Προειδοποιώντας ότι δίχως «σοβαρές μεταρρυθμίσεις» ο Λίβανος «θα συνεχίσει να βουλιάζει» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα το μεσημέρι στη Βηρυτό εκφράζοντας την επιθυμία […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προειδοποιώντας ότι δίχως «σοβαρές μεταρρυθμίσεις» ο Λίβανος «θα συνεχίσει να βουλιάζει» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα το μεσημέρι στη Βηρυτό εκφράζοντας την επιθυμία να “οργανώσει τη βοήθεια σε γαλλικό επίπεδο και ευρωπαϊκό επίπεδο”.

“Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια, η υποστήριξη στον πληθυσμό χωρίς όρους. Όμως υπάρχει η απαίτηση την οποία κομίζει η Γαλλία εδώ και μήνες, χρόνια, για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς” ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος μην διστάζοντας να εκφράσει προκάλυπτα το ενδιαφέρον της χώρας του (και των γαλλικών εταιριών Ενέργειας) για την δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού του Λιβάνου. Εταιρία, που ταλανίζεται εδώ και πολλά χρόνια από κακοδιαχείριση και προβληματική λειτουργία με αποτέλεσμα καθημερινά σε πολύωρα μπλακ- άουτ που αυξάνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών και ανοίγουν την όρεξη ξένων εταιριών να την εξαγοράσουν έναντι πινακίου φακής.

Στο πλαίσιο διαδοχικών συναντήσεών του με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου και τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Γάλλος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι επιθυμεί “έναν διάλογο αλήθειας” με τους Λιβανέζους αξιωματούχους, “καθώς πέρα από την έκρηξη, γνωρίζουμε πως η κρίση εδώ είναι σοβαρή, ενέχει μια ιστορική ευθύνη των ηγετών που βρίσκονται εδώ”. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος πως υπάρχουν “καλές προοπτικές” για ανεύρεση “επιζώντων”.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Αούν, ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη σε συνοικίες της Βηρυτού, κοντά στο λιμάνι, συναντώντας Λιβανέζους πολίτες. Δεν έλειψαν τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου, ούτε οι εκφράσεις οργής για την ανικανότητα των αρχών να αποτρέψουν την τραγωδία της 4ης Αυγούστου ή να διαχειριστούν αποτελεσματικά την καταστροφή. «Επανάσταση», «Αούν είσαι τρομοκράτης»,«Βοηθήστε μας!», «Ο λαός θέλει να φύγει το καθεστώς» ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν κατά την εμφάνιση του Ε. Μακρόν σε συνοικίες της Βηρυτού. Ο Γάλλος πρόεδρος βλέποντας τις αντιδράσεις αυτές έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν ήρθε στη Βηρυτό για να «ευλογήσει» τους Λιβανέζους αξιωματούχους αλλά για να δει όλη την πολιτική ηγεσία και να τους ζητήσει να κάνουν «μία νέα πολιτική συμφωνία», αποφεύγοντας να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννούσε…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα