ΑΘΗΝΑ
15:49
|
28.04.2024
Για ανθρωπιστική κρίση κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι περικοπές στη διεθνή βοήθεια προς τη βορειοδυτική Συρία από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα δυτικά έθνη προκαλούν κρίση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και φέρνουν εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή αντιμέτωπους με ελλείψεις σε ιατρικό υλικό, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατροί και επαγγελματίες υγείας στη βορειοδυτική Συρία έχουν αποδυθεί σε έναν όλο και πιο δύσκολο αγώνα να λειτουργήσουν σωστά το υγειονομικό σύστημα με χαμηλούς πόρους και ανεπαρκή χρηματοδότηση, αλλά όλο και πιο συχνά δυσκολεύονται να καλύψουν ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη.

Οι περικοπές στις υπηρεσίες και οι ιατρικές ελλείψεις, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, οφείλονται πρωτίστως στις αποφάσεις που ελήφθησαν πέρυσι από δυτικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για περικοπή της βοήθειας στην περιοχή και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψής της. Η παροχή υπηρεσιών υγείας, η συντήρηση των εγκαταστάσεων και η διάθεση φαρμάκων, τα οποία είναι όλα δωρεάν, βασίζονταν εξ ολοκλήρου έως τώρα στη διεθνή βοήθεια και χρηματοδότηση.

Η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Λιν Μααλούφ, δήλωσε: «Η τεράστια μείωση της χρηματοδότησης πέρυσι μεταφράστηκε αμέσως στο κλείσιμο νοσοκομείων και ζωτικών υπηρεσιών και άφησε εκατομμύρια Σύρους – που έχουν ήδη υποστεί συγκρούσεις και βία – μόνους στον αγώνα για πρόσβαση σε φάρμακα και άλλη βασική υγειονομική περίθαλψη».

Η ίδια τόνισε επίσης ότι «Οι χώρες – χορηγοί, έχουν τη δύναμη να διορθώσουν αυτήν την καταστροφική κατάσταση. Οι αποφάσεις τους έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη σε μια εποχή που υποφέρουν περισσότερο από ποτέ» και πρόσθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει στη βορειοδυτική Συρία αυτή τη στιγμή είναι μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση».

Η ανακοίνωση και η προειδοποίηση της Διεθνούς Αμνηστίας έρχονται λίγες μέρες πριν από τη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης βοήθειας στη βελγική πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, η οποία στοχεύει στη συγκέντρωση και εξασφάλιση χρηματοδότησης για τους Σύρους που έχουν εκτοπιστεί από τη χώρα τους καθώς και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν ως πρόσφυγες.

Πηγή: Middle Εast Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα