ΑΘΗΝΑ
15:37
|
26.04.2024
Η χρηματοδότηση 133 σχολείων σταμάτησε στις 30 Απριλίου αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αύξησης της παιδικής εργασίας και των γάμων ανηλίκων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 40.000 παιδιά στερούνται το δικαίωμα στην παιδεία στη Συρία εξαιτίας των πρόσφατων περικοπών της βρετανικής εξωτερικής βοήθειας για τη λειτουργία των σχολείων. Η μη κυβερνητική οργάνωση «Syria Relief» διαχειρίζεται 133 σχολεία στη Συρία. Καταγγέλλει ότι η βρετανική κυβέρνηση έκοψε τη χρηματοδότησή τους στις 30 Απριλίου και μείωσε τις συνολικές δαπάνες εξωτερικής βοήθειας από τη δέσμευσή της για 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος στο 0,5%.

«Εάν δεν βρεθούν άμεσα κονδύλια για να καλυφθούν τα κενά που άφησε πίσω της η βρετανική κυβέρνηση κι άλλοι δωρητές, μια ολόκληρη γενιά παιδιών στη βόρεια Συρία θα βρεθεί εκτός σχολείων και πολύ κοντά στον κίνδυνο της παιδικής εργασίας, των γάμων ανηλίκων, των στρατολογήσεων σε συμμορίες ή ένοπλες ομάδες, της παιδικής εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης παιδιών», δήλωσε η Τζέσικα Άνταμς, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της ΜΚΟ, «Syria Relief». «Από την πλευρά της Βρετανίας είναι ξεκάθαρα μια πολιτική απόφαση. Εμείς, τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι τους απλά ελπίζουμε να την ανακαλέσουν».

Λεπτομέρειες για τις «αιφνιδιαστικές» περικοπές στα κονδύλια εξωτερικής βοήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο και η Συρία ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο, παρά τα εκατομμύρια ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων και εκτοπισμένων δέκα και πλέον χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου. Τα κονδύλια για τη Συρία μειώθηκαν κατά 69%, συμπεριλαμβανομένων περικοπών σε προγράμματα για την εκπαίδευση, την υγεία, την ιατρική περίθαλψη μητέρων και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η Βρετανία ήδη δαπανούσε ελάχιστα χρήματα για εξωτερική βοήθεια, πολύ λιγότερα από άλλες αναπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ήταν ανένδοτος πως το μέτρο πρέπει να προχωρήσει λόγω της αύξησης του δανεισμού και του εθνικού χρέους μετά την πανδημία, ενώ έχει υποσχεθεί αόριστα πως το ποσοστό θα ανέβει και πάλι στο 0,7% του ΑΕΠ, όταν τα δημοσιονομικά της χώρα βελτιωθούν και πάλι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Syria Relief» αναφέρει ότι κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός πάροχος σχολικών προγραμμάτων στη Συρία. Λειτουργούσε και διαχειριζόταν συνολικά 306 σχολεία. Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει καθώς ολοένα και περισσότεροι χορηγοί μειώνουν τις δαπάνες ή ανακατευθύνουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τα περίπου 3.600 παιδιά που σήμερα φοιτούν στα εναπομείναντα 24 σχολεία κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στην παιδεία έως τον ερχόμενο Αύγουστο. Από το 2021 συνολικά 100.000 παιδιά στη Συρία έχουν μείνει χωρίς σχολεία. Όλα αυτά τα σχολεία που έκλεισαν δεν ήταν ιδανικά, σημειώνει η ΜΚΟ. Τα περισσότερα σχολεία στους καταυλισμούς προσφύγων λειτουργούν χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση με υπεράριθμους μαθητές. Την ίδια ώρα τα ποσοστά της παιδικής εργασίας και των γάμων ανηλίκων στους προσφυγικούς πληθυσμούς είναι ήδη αυξημένα και θα εκτιναχθούν εάν κλείσουν κι άλλα σχολεία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι 14,6 εκατομμύρια Σύροι έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθεια. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ φιλοξενεί συνέδριο για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών και της κρίσης στη Συρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από τις ΗΠΑ στο Παρίσι: Φοιτητές απέκλεισαν πανεπιστήμιο σε αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα