ΑΘΗΝΑ
16:38
|
28.04.2024
Το τηλεφώνημα στον Πούτιν «άναψε φωτιές» στην κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων της Γερμανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με απρόβλεπτο τρόπο εξελίχθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής άμυνας του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στο Βερολίνο. Στη συνεδρίαση είχε προσκληθεί ο καγκελάριος Σολτς προκειμένου να εκθέσει την πολιτική της κυβέρνησής του και να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με ζητήματα που άπτονται της Ουκρανίας και της στάσης της Γερμανίας σχετικά.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και η διάθεση πριν την έναρξη φαινόταν καλή. Λίγο πριν από τη λήξη της όμως τα πράγματα πήραν μια απρόβλεπτη τροπή. Οι βουλευτές του κόμματος των Φιλελευθέρων, του τρίτου εταίρου της κυβέρνησης, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση κατηγορώντας τον Σολτς πως τους… «κοροϊδεύει»! Όπως αναφέρει η Bild βουλευτές του κόμματος που συμμετέχουν στην επιτροπή κατηγόρησαν τον Καγκελάριο πως απέφευγε στη διάρκεια της συνάντησης να απαντήσει συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη παροχή όπλων στους Ουκρανούς, δίνοντας αντ’ αυτού γενικόλογες απαντήσεις και τοποθετήσεις σχετικά με τον «Παγκόσμιο Νότο και την Κίνα».

Μετά το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε οι Φιλελεύθεροι πάντως προσπάθησαν να κατεβάσουν τους τόνους με διάφορους τρόπους: άλλος δικαιολόγησε την αποχώρηση με διάφορες υποχρεώσεις που είχαν υποτίθεται οι βουλευτές, ενώ η πρόεδρος της επιτροπής η Φιλελεύθερη, Στρακ-Τσίμερμαν, δικαιολόγησε τον Σολτς τουιτάροντας πως ο χρόνος ήταν λίγος για να απαντήσει ο Καγκελάριος όλα τα ερωτήματα, ενώ πολιτικός του ίδιου κόμματος αρμόδιος επίσης για θέματα αμυντικής πολιτικής εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας πως η αλλαγή εποχής για την οποία μίλησε ο Σολτς με την αρχή των εχθροπραξιών το Φλεβάρη και με την οποία δικαιολόγησε τη γιγαντιαία αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού πρέπει να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, υπονοώντας πως ο Σολτς καθυστερεί.

Γενικά, η ερμηνεία για χτες ήταν πως ο Σολτς ήθελε να κερδίσει χρόνο, ενώ η Bild που εκφράζει το «κόμμα του πολέμου» βλέπει φωτιά στην κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Να υπενθυμίσουμε πως και οι Πράσινοι είναι υπέρ μιας πιο ενεργού εμπλοκής της Γερμανίας στον εξοπλισμό του στρατού του Ζελένσκι και των ναζιστικών ταγμάτων που πολεμούν μαζί του. Πάντως η Γερμανία μέχρι στιγμής εκπαιδεύει Ουκρανούς πιστούς στο Κίεβο στη χρήση αρμάτων μάχης και κάποιων λίγων αυτοκινούμενων πυροβόλων, εκπαίδευση η οποία θα διαρκέσει κάμποσες εβδομάδες. Για ποιο λόγο όμως ήθελε χρόνο ο Σολτς;

Μα, για να πάει στην Καγκελαρία και να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Αμέσως λοιπόν μετά την επεισοδιακή λήξη της συνεδρίασης ο Σολτς μίλησε στο τηλέφωνο με τον Πούτιν, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά εκ νέου μια προσπάθεια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί στο ουκρανικό ζήτημα. Το τηλεφώνημα διήρκεσε 75 λεπτά σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ο Σολτς έθεσε τρία ζητήματα: τη σοβαρότητα της στρατιωτικής κατάστασης, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη, με παράλληλη αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση αλλά και στη  αναγκαιότητα να επανεκκινήσει η διπλωματία. Δεύτερον, απέρριψε τις αιτιάσεις της Ρωσίας πως το καθεστώς του Κιέβου είναι ένα ναζιστικό καθεστώς. Τρίτον, συζήτησαν την εξελισσόμενη επισιτιστική κρίση ενώ ο Σολτς υπενθύμισε την ιδιαίτερη ευθύνη που φέρει η Ρωσία ως παγκόσμιος κορυφαίος παραγωγός τροφίμων. Επόμενο ραντεβού πάντως δεν ορίστηκε.

Έτσι έχουμε ουσιαστικά την τρίτη παρέμβαση για αναβίωση της διπλωματίας μέσα σε λίγες μέρες σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φαίνεται να μην μπορεί να διαχειριστεί το χάος ουσιαστικά το οποίο προκαλεί το ουκρανικό. Μετά τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό Ντράγκι που αναγνώρισε από την Ουάσιγκτον πραγματιστικά πως οι συναλλαγές για το αέριο σε ρούβλια γίνονται στην πραγματικότητα κανονικά και αυτό δεν αντίκειται στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, στέλνοντας προφανώς μήνυμα στα γεράκια που θέλουν πάση θυσία μια ολοκληρωτική σύγκρουση με τη Ρωσία με όποιο τίμημα για τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου και μετά την παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Μακρόν στον Ζελένσκι να κάνει υποχωρήσεις ώστε να μπορέσει η Μόσχα να σώσει το πρόσωπό της μεν αλλά να τερματίσει την επιχείρηση δε. Υποχωρήσεις, τις οποίες βέβαια ο Ζελένσκι απέρριψε, και ο Σολτς προσπαθεί με τον τρόπο του να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της ανάληψης εκ νέου διπλωματικών ενεργειών.

Η πίεση από τις κοινωνίες ολοένα και εντείνεται ενώ η προοπτική ενός χειμώνα με πόλεμο και ενεργειακή, πληθωριστική αλλά και επισιτιστική κρίση προξενεί αγωνία παγκοσμίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα