ΑΘΗΝΑ
07:59
|
28.04.2024
Η δραματική συρρίκνωση της οικονομίας το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου προκαλεί την πρώτη τεχνητή ύφεση μετά το 2009.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε σε ποσοστό ρεκόρ το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου (20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους), με το lockdown λόγω του κορονοϊού να ωθεί τη χώρα επισήμως σε ύφεση.

Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη τεχνητή ύφεση μετά το 2009 (‘τεχνητή ύφεση’ συνιστούν δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας).

Η Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας έδειξε δείγματα ανάκαμψης τον Ιούνιο, όταν και άρχισε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του lockdown, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει εκφράσει την αισιοδοξία ότι η ύφεση λόγω της πανδημίας θα είναι μικρότερη του αναμενομένου.

Ακόμα και μετά το restart, πάντως, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε τον Ιούνιο κατά το 1/6 σε σχέση με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, πριν τον ξέσπασμα της πανδημίας.

Βασικός ‘υπαίτιος’ για την ύφεση είναι ο τομέας των Υπηρεσιών, που τροφοδοτεί τα 4/5 της Οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον συγκεκριμένο τομέα σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Σοβαρά πλήγματα υπέστησαν οι τουριστικές επιχειρήσεις, η εκπαίδευση, αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία, που εμφάνισε τη χαμηλότερη παραγωγή μετά το 1954.

Η ύφεση, αναμένεται να εκτοξεύσει τους δείκτες της ανεργίας, με τις προβλέψεις του υπουργείου Εργασίας για το επόμενο τρίμηνο να είναι πολύ δυσοίωνες.

Πηγή: BBC Business.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα