ΑΘΗΝΑ
20:50
|
28.04.2024
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την απόφαση μείωσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και την ελαχιστοποίηση χρήσης λιπασμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με πυρά απάντησαν το βράδυ της Τρίτης οι αστυνομικές δυνάμεις στο Χέρενφεν της Ολλανδίας προκειμένου να διαλύσουν μπλόκο αγροτών, που από τη Δευτέρα έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια απαιτούν ελαχιστοποίηση της χρήσης λιπασμάτων και μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

Οι ολλανδικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα υπάρξει έρευνα για το περιστατικό, ενώ έκαναν λόγο για αντίδραση των αστυνομικών με «προειδοποιητικά και στοχευμένα πυρά ως απάντηση σε μια απειλητική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί» κάτι που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο λίγων δευτερολέπτων που δόθηκε στη δημοσιότητα, αστυνομικός έστρεψε το όπλο του και πυροβόλησε εναντίον ενός τρακτέρ που περνούσε μπροστά από αστυνομικό μπλόκο, χωρίς να είναι γνωστό αν είχαν προηγηθεί επεισόδια, κάτι που αρνούνται οι αγρότες. Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης μια τρύπα από σφαίρα σε τρακτέρ.

Όπως ανακοινώθηκε, ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ συνελήφθησαν τρία άτομα.

Η ομάδα δράσης Farmers Argactie δημοσιοποίησε το βίντεο στη σελίδα της στο Facebook. «Η υπουργός Van der Wal αρνείται να μιλήσει… Πρέπει πρώτα να πεθάνουν άνθρωποι;» ανέφερε η ομάδα η οποία υποστηρίζει ότι περιστατικό θα μπορούσε να είχε τελειώσει δραματικά διαφορετικά εάν η σφαίρα είχε εκτοξευθεί λίγα εκατοστά πιο αριστερά ή πιο δεξιά. «Είναι οι αγρότες επικίνδυνοι εγκληματίες ή κάτι τέτοιο;» αναρωτιέται η ομάδα  «Και από εδώ και πέρα; Να αποκλειστούν αστυνομικά τμήματα;» προσθέτει.

Περισσότερες διαμαρτυρίες αγροτών αναμένονται σήμερα Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού του αεροδρομίου του Groningen Eelde.

Οι αγρότες έχουν κατέβει κατά χιλιάδες στους δρόμους, από τη Δευτέρα, προχωρώντας σε αποκλεισμούς δρόμων και κέντρων διανομής σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα.

Οι στόχοι που έβαλε τον περασμένο μήνα η ολλανδική κυβέρνηση για τη μείωση των επιβλαβών αζωτούχων ενώσεων ως το 2030 αποτελεί αιτία πολέμου για τους καλλιεργητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή τους, αλλά και ότι δεν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα ρύπανσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η κυβέρνηση από την άλλη υποστηρίζει ότι χρειάζεται να γίνουν μειώσεις στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από την κοπριά των ζώων εκτροφής και από τη χρήση αμμωνίας στα λιπάσματα, ενώ υπολογίζει ότι χρειάζεται ταυτόχρονα να μειωθεί κατά 30% ο αριθμός των ζώων εκτροφής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα