ΑΘΗΝΑ
15:27
|
30.04.2024
Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας του έντονου καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές που μαίνονται εκτός ελέγχου στην Ισπανία και τη Γαλλία, καθώς η Ευρώπη πλήττεται από ένα ασυνήθιστα έντονο κύμα καύσωνα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι από πυρκαγιές, ωστόσο η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας έχει κατηγορηθεί για εκατοντάδες θανάτους, ενώ δύο τεράστιες πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία οδήγησαν στην εκκένωση περισσότερων από 16.000 ανθρώπων.

Στην Ισπανία, οι πυροσβέστες με την υποστήριξη στρατιωτικών ταξιαρχιών προσπάθησαν να σβήσουν περισσότερες από 30 πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε ότι η «πλειονότητα» των πυροσβεστικών αεροσκαφών της έχει αναπτυχθεί για να φτάσει στις φλόγες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε απόκρημνο, λοφώδες έδαφος που δυσχεραίνει την πρόσβαση για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στο δεύτερο κύμα καύσωνα της Ισπανίας το καλοκαίρι, πολλές περιοχές έχουν επανειλημμένα δει θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το ισπανικό Ινστιτούτο Carlos III, το οποίο καταγράφει καθημερινά θανάτους λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, 360 θάνατοι αποδόθηκαν στον καύσωνα από την 10η έως την 15η Ιουλίου. Αυτό συγκρίθηκε με 27 θανάτους που σχετίζονται με τον καύσωνα τις προηγούμενες έξι ημέρες.

Σχεδόν όλη η Ισπανία ήταν σε συναγερμό για υψηλές θερμοκρασίες για άλλη μια μέρα Κυριακή, ενώ προειδοποιήσεις για καύσωνα υπήρξαν για περίπου τη μισή Γαλλία, όπου οι καυτές θερμοκρασίες αναμενόταν να ανέβουν υψηλότερα σήμερα. Η γαλλική κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των ανθρώπων σε γηροκομεία, των αστέγων και άλλων ευάλωτων πληθυσμών μετά από ένα κύμα καύσωνα και τον κακό προγραμματισμό που οδήγησαν σε σχεδόν 15.000 θανάτους το 2003, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων.

Στην Πορτογαλία, περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται με τις 13 φωτιές που μαίνονται στην κεντρική και βόρεια περιοχή της χώρας. Ο υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πως λόγω του καύσωνα έχουν χάσει τη ζωή τους 659 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ηλικιωμένοι.

Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν το κύμα καύσωνα στην κλιματική κρίση και προειδοποιούν για πιο συχνά και έντονα επεισόδια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Νέες συλλήψεις για την Greek Mafia

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα