ΑΘΗΝΑ
19:16
|
28.04.2024
«Συγγνώμη για το κακό που διαπράχθηκε» σε βάρος των αυτοχθόνων του Καναδά ζήτησε απόψε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Συγγνώμη για το κακό που διαπράχθηκε» σε βάρος των αυτοχθόνων» του Καναδά ζήτησε απόψε ο Πάπας Φραγκίσκος κάνοντας ειδική αναφορά στα μαρτύρια, τις κακοποιήσεις και τους θανάτους που υπέστησαν χιλιάδες παιδάκια σε καθολικά σχολεία με στόχο την ακούσια «πολιτιστική αφομοίωση».

«Αγαπητοί λαοί αυτοχθόνων του Καναδά, ήρθα στα πατρογονικά εδάφη σας για να εκφράσω τη θλίψη μου ζητώντας την συγχώρεση του Θεού, ίαση και συμφιλίωση» ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας:

«Ταπεινά εκλιπαρώ για την συγχώρεσή σας για το κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί Χριστιανοί  κατά των αυτοχθόνων λαών».

Πριν 14 χρόνια η καναδική κυβέρνηση απολογήθηκε για τη λειτουργία περίπου 130 οικοτροφείων και ειδικών «σχολείων» συμμόρφωσης και πολιτισμικής αφομοίωσης των παιδιών αυτοχθόνων. Τα μισά από αυτά λειτουργούσαν υπό την πλήρη εποπτεία της Καθολικής Εκκλησίας.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε μεταβεί στο Βατικανό αντιπροσωπεία αυτοχθόνων του Καναδά, ασκώντας πιέσεις για την απολογία της ιεραρχίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας ζήτησε από τότε συγγνώμη για τα εγκλήματα της Καθολικής Εκκλησίας κατά αυτοχθόνων του Καναδά συμφωνώντας να το επαναλάβει και επί καναδικού εδάφους.

Η έκθεση-ορόσημο της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης (TRC), που κυκλοφόρησε το 2015, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχολικό δίκτυο οικοτροφείων του Καναδά ισοδυναμούσε με «πολιτιστική γενοκτονία κατά των ιθαγενών». Από το 1863 έως το 1998, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν στα συγκεκριμένα σχολεία.

Ο Πάπας ξεκίνησε την εξαήμερη επίσκεψή του στον Καναδά, την Κυριακή, 24 Ιουλίου.

Οι Καθολικοί είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στον Καναδά και απαρτίζουν το 38% του πληθυσμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα