ΑΘΗΝΑ
11:32
|
22.09.2024
Η δέσμευση έρχεται μετά την χθεσινή προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας πως η χώρα θα προβεί σε αντίμετρα αν το ζήτημα δεν επιλυθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν σήμερα να επεκτείνουν την ικανότητα επεξεργασίας των αιτημάτων απόκτησης βίζας στην Τουρκία, προχωρώντας στην εκτόνωση μιας διαμάχης που έχει απειλήσει να επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Οι αιτούντες βίζα των ΗΠΑ στην Τουρκία αντιμετωπίζουν τεράστιες καθυστερήσεις, με τους χρόνους αναμονής για ραντεβού να φτάνουν μέχρι και τους 15 μήνες, αφού η Ουάσιγκτον επιβράδυνε σημαντικά την επεξεργασία θεωρήσεων παγκοσμίως τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν περισσότερες από 85.000 μη μεταναστευτικές θεωρήσεις στην Τουρκία, ωστόσο ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε λιγότερες από 20.000 θεωρήσεις το 2021.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη ότι σκόπιμα αποσύρουν την διαδικασία αίτησης βίζας, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να έρθει σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών στην Τουρκία το επόμενο έτος.

«Βλέπουμε ότι το κάνουν εσκεμμένα. Έτσι το βλέπει και ο λαός μας. Θεωρούμε ότι αυτά είναι τα βήματα που έγιναν για να τεθεί η κυβέρνηση του κόμματος AK σε δύσκολη κατάσταση πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στον τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Haber Global. «Δεν πιστεύω στον κορονοϊό, σε δικαιολογίες για το προσωπικό… Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να το λύσουν πολύ εύκολα», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου απείλησε να επιβάλει σύντομα αντίμετρα εναντίον των δυτικών χωρών εάν το ζήτημα των θεωρήσεων παραμείνει άλυτο. «Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι συνάδελφοί μας θα καλέσουν τους πρέσβεις αυτών των δυτικών χωρών στο υπουργείο και θα κάνουν τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μετά από αυτό, θα λάβουμε επίσης περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης», προειδοποίησε.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί την κλιμάκωση του ζητήματος. «Δεν έχουμε καμία επιθυμία αυτό να αποτελέσει ενόχληση στη διμερή μας σχέση», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η αποστολή στην Τουρκία εργάζεται πολύ σκληρά για να ξεπεράσει τις καθυστερήσεις και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πρόσφατα ολοκληρωμένο συγκρότημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε την ικανότητα επεξεργασίας βίζας», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι οι χρόνοι αναμονής για την απόκτηση βίζας ενδέχεται να μειωθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία – 2 νεκροί, 2 διασωθέντες

Οι εκλογές στη Σρι Λάνκα περνούν σε ιστορική δεύτερη καταμέτρηση

ΗΠΑ: 4 νεκροί, δεκάδες τραυματίες από πυρά στην Αλαμπάμα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο γραφείο του Al Jazeera στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα