ΑΘΗΝΑ
04:23
|
28.04.2024
Aν η Δύση προχωρήσει με τα σχέδιά της «Δεν θα προμηθεύσουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης, δεν θα παρέχουμε τίποτα», δήλωσε ο Πούτιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σήμερα πέντε «άμεσα μέτρα» που θα μπορούσε να λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, για την οποία κατηγόρησε τη Ρωσία και την κλιματική αλλαγή.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν τελειώνουν σύντομα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι».

Η Επιτροπή θα προτείνει να επιβληθεί ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο, υποχρεωτικός στόχος για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής, ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο, «εισφορά αλληλεγγύης» από εταιρείες ορυκτών καυσίμων που συγκεντρώνουν κέρδη ρεκόρ και παροχή βοήθειας σε εταιρείες κοινής ωφέλειας με στήριξη ρευστότητας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξετάζει επίσης» την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλες χώρες. Δεν ανέφερε ως μέρος των επίσημων προτάσεών της μια ιδέα που προωθείται από την Ισπανία και ορισμένες άλλες χώρες για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κομισιόν θα υποβάλει επίσημα την πρόταση την επόμενη Τρίτη, πρόσθεσε, αφού οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις επιλογές σε έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας την Παρασκευή.

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια εφοδιασμού της εάν η Δύση προχωρήσει με τα σχέδιά της, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ. «Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις συμβάσεις; Ναι, δεν θα τις εκπληρώσουμε. Δεν θα προσφέρουμε τίποτα απολύτως αν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας», ανέφερε. «Δεν θα προμηθεύσουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης, δεν θα παρέχουμε τίποτα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα