ΑΘΗΝΑ
15:34
|
27.04.2024
Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF) καταγγέλει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον αμάχων από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δεύτερη μέρα αεροπορικών επιδρομών άφησε πίσω της 10 νεκρούς στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους τοπικού νοσοκομείου. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες αφού οι αντάρτες της περιοχής άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εκεχειρίας και ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Ο Κιμπρόμ Γκεμπρεσελασιέ, διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου Αϊντέρ της πόλης Μεκελέ δήλωσε στο AFP πως οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 10, αν και το ειδησεογραφικό πρακτορείο δηλώνει πως δεν έχει καταφέρει ακόμα να διασταυρώσει την πληροφορία. Η πρόσβαση στις βόρειες περιοχές της Αιθιοπίας είναι περιορισμένη και το Τιγκράι υφίσταται επικοινωνιακό blackout για πάνω από ένα χρόνο.

Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη, προηγήθηκε επίθεση με drone στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα, στο πανεπιστημιακό campus του Μέκελε, αφήνοντας πίσω της έναν τραυματία, σύμφωνα και πάλι με τον Γκεμπρεσελασιέ.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), Γκετάτσιου Ρέντα έγραψε στο twitter πως η επίθεση έγινε σε κατοικημένη περιοχή σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους.

Από μεριάς της κυβέρνησης της Αιθιοπίας δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κανένας σχολιασμός των καταγγελόμενων επιθέσεων σε άμαχο πληθυσμό.

Το Τιγκράι βομβαρδίζεται από τα τέλη Αυγούστου, όταν ξεκίνησαν ξανά οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους και τους αντάρτες του TPFL.

Η επανέναρξη των εχθροπραξιών έχει διακόψει την εκεχειρία του Μαρτίου, ενώ οι δύο πλευρές απευθύνουν αμοιβαίες κατηγορίες για την παραβίασή της. Αν και η διεθνής κοινότητα παροτρύνει τις δύο πλευρές να μπουν σε διαδικασίες ειρήνευσης, οι συγκρούσεις φαίνεται να γενικεύονται και σε άλλα μέτωπα προς τα βόρεια και τα δυτικά του Τιγκράι, ενώ στις μάχες φαίνεται να εμπλέκονται ξανά στρατεύματα από την Ερυθραία, τα οποία συνέδραμαν τις αιθιοπικές δυνάμεις το πρώτο διάστημα του πολέμου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμπιί Άχμετ ονομάζει τρομοκρατική οργάνωση το TPLF, που κυριαρχούσε στην εθνική πολιτική μέχρι την εκλογή του το 2018. Υποστηρίζει επιπλέον, ότι οι πολιτικές δυνάμεις του Τιγκράι υπό το TPLF επιδιώκουν να ανακτήσουν την εξουσία, πράγμα που οι τελευταίες αρνούνται και χαρακτηρίζει παράνομη την κυριαρχία του στην περιοχή.

Το Μέκελε έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις από τον Αύγουστο και μετά, ενώ ο πόλεμος που μαίνεται από τον Νοέμβριο του 2020 έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρών και εκατομμύρια εκτοπισμένων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα