ΑΘΗΝΑ
05:37
|
20.09.2024
Αυτό το Σαββατοκύριακο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια ταραγμένη περίοδο, που οι προκλήσεις για τους λαούς πυκνώνουν, το Resistance Festival, επανέρχεται με κεντρικό σύνθημα «Αλλαγή ρότας – Πολυπολικός κόσμος, αντίσταση και νέα συνείδηση».

Το Resistance Festival, αποτελεί για πάνω από 10 χρόνια, αφορμή και τόπο συνάντησης ανθρώπων, κινημάτων και οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο. Μια διεθνιστική συνάντηση που φιλοδοξούσε πάντα να ανοίγει τη συζήτηση για τα μεγάλα και κεντρικά ζητήματα και να συμβάλει στο άνοιγμα δρόμων σε δύσβατα συνήθως τοπία.

Προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, κυρίως όσον αφορά το μέγεθος και τον όγκο των πολιτιστικών του εκδηλώσεων, το φετινό Resistance Festival, θα αποτελέσει τόπο συνάντησης για ανθρώπους που αγωνιούν και αγωνίζονται κόντρα στον κόσμο των πολεμικών αξόνων που χτίζουν οι μεγάλες δυνάμεις, κόντρα στα καθεστώτα έκτακτης ανάγκης που επιβάλλονται με αφορμή άλλοτε την πανδημία, άλλοτε των πόλεμο, άλλοτε την περιβαλλοντική κρίση, αναζητώντας ζωτικό χώρο και εναλλακτικές για του λαούς, τις κοινωνίες, τις μικρές και ενδιάμεσες χώρες.

Η «γειτονιά» μας: Λαοί και χώρες σε ταραγμένα νερά | Σάββατο 17/9, 6:30μμ

Η κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου, μεταφέρει τις εμπειρίες και τη ματιά, ανθρώπων, λαών και κινημάτων. Βαλκάνια, Ν.Α. Μεσόγειος και Ευρώπη, στο σύνορο των γεωπολιτικών τεκτονικών πλακών, με τους λαούς και της χώρες της περιοχής να βρίσκονται αντιμέτωποι με της συνέπιες που φέρνει η πρόκληση του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, της συνολικής γεωπολιτικής αστάθειας.

Συμμετέχουν:

  • Από την Αλβανία, ο συγγραφέας και διανοούμενος Φάτος Λιουμπόνια, εκδότης από το 1994 του περιοδικού Përpjekja(«Προσπάθεια»).
  • Από την Αυστρία, ο κοινωνικός ανθρωπολόγος και δημοσιογράφος Λίο Γκάμπριελ, με δράση στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και στην αλληλεγγύη με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και του αραβικού κόσμου.
  • Από τη Γαλλία, η Ντανιέλ Ομπονό, στέλεχος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν και βουλευτίνα της Νέας Λαϊκής Ένωσης.
  • Από την Ελλάδα, ο Ιάσονας Κωστόπουλος, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς.
  • Από τον Λίβανο, ο Δρ Ομάρ Νασάμπε είναι πανεπιστημιακός, αναλυτής και δημοσιογράφος
  • Από τη Μέση Ανατολή, εκπρόσωποι των κινημάτων Αντίστασης της Παλαιστίνης, της Τουρκίας και του Κουρδιστάν.

Πολυπολικός κόσμος: Ανάμεσα σε θύελλες και πυρηνικά | Κυριακή 18/9, 10:30πμ

Με δύο θεματικούς κύκλους θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, επιδιώκοντας να ανοίξει τη συζήτηση για δύο κεντρικά ζητήματα της περιόδου.
Η πρώτη θεματική αφορά τον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο και τη θέση των λαών και των κινημάτων σε αυτόν. Ο δεύτερος κύκλος, έχει σαν θέμα τα πυρηνικά, που συνεχίζουν να αποτελούν μια κρίσιμη απειλή για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της ανθρωπότητας σήμερα.

Στον Α΄ κύκλο συμμετέχουν:

  • Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου. Γιατρός, συγγραφέας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, ελληνικού κλάδου της βραβευμένης με Νόμπελ διεθνούς οργάνωσης IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), και αντιπρόσωπους της ICAN («Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων»). Με αυτή την ιδιότητα πραγματοποίησε δύσκολες και σημαντικές αποστολές στην Τουρκία, την Αλβανία, το Ιράκ, την πρώην Γιουγκοσλαβία, και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους.
  • Ανδρέας Θεοφίλου. Πυρηνικός φυσικός με σημαντικό επιστημονικό έργο, για χρόνια διευθυντής ερευνών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Σύντηξης της Ε.Ε. Συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για τα πυρηνικά όπλα και την πυρηνική ενέργεια, και επί σειρά ετών καθηγητής του μαθήματος «Πυρηνικά Όπλα και Ειρήνη» στο Φυσικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον Β΄ κύκλο συμμετέχουν:

Βαγγέλης Πισσίας, διδάκτωρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ομότιμος καθηγητής.

Κώστας Ράπτης, συντάκτης διεθνών θεμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς.

Βασίλης Φούσκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Νομική και Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της Journal of Balkan and Near Eastern Studies.

Βαγγέλης Χωραφάς, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org

Σάββατο 17/9, βράδυ | Μουσικό ταξίδι στην ελληνική παράδοση

Από το Resistance Festival δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική και ο πολιτισμός. Το συναυλιακό κομμάτι του φετινού φεστιβάλ, μας μεταφέρει στα πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου. Ένα παραδοσιακό γλέντι με τους Αρμανιάκ, κάτω από τον πλάτανο στην αυλή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με ρυθμούς και μελωδίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από την Κρήτη στην Ήπειρο, από το Αιγαίο στη Θράκη και από τη Μικρά Ασία στην Μακεδονία, και από εκεί στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, οι μουσικές και τα τραγούδια μας καλούν να στήσουμε χορό κυκλωτικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα