ΑΘΗΝΑ
07:45
|
20.09.2024
Στο ΕΔΔΑ είχαν προσφύγει οι γονείς του άτυχου κοριτσιού, καταγγέλλοντας τις δηλώσεις πρώην αστυνομικού επιθεωρητή, που τους ενέπλεξε στην εξαφάνιση της κόρης τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε σήμερα την προσφυγή των γονέων της Μάντλιν Μακάν έναντι της απόφασης του πορτογαλικού Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει την αγωγή τους σε βάρος πρώην αστυνομικού, ο οποίος τους ενέπλεξε στην εξαφάνιση της κόρης τους.

Ο αστυνομικός, Γκονκάλο Αμαράλ, ο οποίος εργάστηκε στην έρευνα για την εξαφάνιση της Μαντλίν το 2007, πρότεινε σε ένα βιβλίο που έγραψε, “Truth of the Lie”, ότι οι γονείς του νεαρού είχαν εμπλακεί.

Μετά από αυτή την δήλωση, οι γονείς της αγνοούμενης Μαντλίν μήνυσαν την Αμαράλ για συκοφαντική δυσφήμιση. Το 2015, ένα πορτογαλικό δικαστήριο έκρινε υπέρ τους, υποχρεώνοντας την Αμαράλ να τους καταβάλει αποζημίωση. Δύο χρόνια αργότερα η απόφαση αναιρέθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας.

Στη συνέχεια, οι γονείς προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη, το δικαίωμα στην ιδιωτική οικογενειακή ζωή και την ελευθερία της έκφρασης δεν είχαν υποστηριχθεί από την Πορτογαλία.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι η πορτογαλική δικαιοσύνη δεν παρέβη το καθήκον της να προστατεύσει τα δικαιώματα του Τζέρι ΜακΚάν και της Κέιτ Χίλι και ότι τα επιχειρήματά τους σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας ήταν αβάσιμα.

«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κηλιδώθηκε το όνομα των εναγόντων, αυτό δεν συνέβη εξαιτίας της αναφοράς στο βιβλίο του συγγραφέα, αλλά μάλλον ως αποτέλεσμα των υποψιών που διατυπώθηκαν εναντίον τους», έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Μαντλίν ΜακΚάν ήταν τριών ετών όταν εξαφανίστηκε τον Μάιο του 2007 από την κρεβατοκάμαρά της στο διαμέρισμα στο Αλγκάρβε που έμενε η οικογένειά της. Οι πρώτες έρευνες από την πορτογαλική αστυνομία δεν απέδωσαν σημαντικά στοιχεία και για λίγο οι ντετέκτιβ εστίασαν την προσοχή στους γονείς.

Οι γονείς ανακρίθηκαν από την αστυνομία ως επίσημα ύποπτοι εκείνο το φθινόπωρο. Τον επόμενο Ιούλιο, η πορτογαλική αστυνομία σταμάτησε την έρευνά της επικαλούμενη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και την απάλλαξε από οποιαδήποτε ανάμειξη.

Οι γονείς της Μαντλίν έχουν κάνει ακούραστες εκστρατείες για να τραβήξουν την προσοχή στην εξαφάνιση της κόρης τους και βρετανικά δημόσια πρόσωπα από μεγιστάνες των επιχειρήσεων μέχρι συγγραφείς και αστέρες του ποδοσφαίρου έχουν κάνει εκκλήσεις για πληροφορίες.

Βασικός ύποπτος αναδείχθηκε ένας καταδικασμένος για κακοποίηση παιδιών και έμπορος ναρκωτικών. Τον Μάιο, ο Γερμανός εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση από το 2020 είπε ότι βρέθηκαν νέα στοιχεία που ενοχοποιούν δυνητικά τον ύποπτο, ο οποίος φυλακίζεται για τον βιασμό μιας γυναίκας στην ίδια περιοχή όταν εξαφανίστηκε η Μαντλίν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά στα δικαστήρια το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Αυτοψία Λέκκα στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον θάνατο τουρίστριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα