ΑΘΗΝΑ
11:32
|
30.04.2024
Η εκτιμώμενη αξία της ζημιάς από τις κλοπές συριακού πετρελαίου από τις ΗΠΑ ανέρχεται στα 18,2 δισ. δολάρια για το πρώτο μισό του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ειδησιογραφικό πρακτορείο Syrian Arab News Agency (SANA) μετέδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα πως αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις μετέφεραν ένα κομβόι από 31 βυτιοφόρα οχήματα γεμάτα κλεμμένο πετρέλαιο από τις βάσεις τους στην Αλ-Χάσακα προς το Βόρειο Ιράκ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το SANA, τις ίδιες ημέρες, ένα ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ κομβόι αποτελούμενο από 64 τάνκερ φορτωμένα με κλεμμένο πετρέλαιο κινήθηκαν προς τον ίδιο προορισμό.

Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στις 21 Σεπτέμβρη, ο εκπρόσωπος τύπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γουανγκ Γουεμπίν επανήλθε στο θέμα της κλοπής συριακού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της Global Times σχετικά με όσα καταγγέλονται από το SANA, ο Γουανγκ Γουεμπίν υποστήριξε πως, σύμφωνα με το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων της Συρίας, «η μέση ημερήσια παραγωγή πετρελαίου για το πρώτο μισό του 2022 ήταν περίπου 80.300 βαρέλια, ενώ οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους έκλεβαν μέχρι και 66.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δηλαδή το 82% της συνολικής παραγωγής». Σύμφωνα με αναφορές που επικαλέστηκε ο Γουεμπίν, από τι αρχές Αυγούστου έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 10 κλοπές πετρελαίου από τον αμερικανικό στρατό στη Συρία. Υπολογίζεται πως 800 τάνκερ έχουν χρησιμοποιηθεί για αυτή τη διαδικασία.

Όπως σχολίασε ο Γουεμπίν, ενόσω οι ΗΠΑ κλέβουν το συριακό πετρέλαιο, οι κάτοικοι της Συρίας πρέπει να περιμένουν επί ώρες στα πρατήρια. Παράλληλα, υποστήριξε πως, σύμφωνα με σύριους αξιωματούχους, η εκτιμώμενη αξία της άμεσης ζημιάς που έχουν προκαλέσει οι κλοπές συριακού πετρελαίου από τις ΗΠΑ ανέρχεται στα 18,2 δισ. δολάρια για το πρώτο μισό του 2022, τη στιγμή που πάνω από 14 εκατομμύρια πολιτών στη Συρία χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κατά τον Γουεμπίν, η Συρία είναι ένα ακόμα θύμα των ΗΠΑ, πλάι στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και της Συρία. Ο Γουεμπίν κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις προς τη Συρία, να σταματήσουν να κατακλέβουν τους φυσικούς της πόρους, να καταστήσουν νομικά υπόλογους για τις πράξεις τους τους Αμερικανούς στρατιώτες και να αναλάβουν δράσεις για να αντισταθμίσουν τις καταστροφές που έχουν επιφέρει στη Συρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Μάτι: Έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Στόχος των Χούθι το ελληνόκτητο φορτηγό Cyclades

Αφγανιστάν: Έξι νεκροί από επίθεση σε τέμενος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα