ΑΘΗΝΑ
15:53
|
28.04.2024

Μερικές εκατοντάδες εθνικιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από το φινλανδικό κοινοβούλιο στο Ελσίνκι απαιτώντας την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Αρκετοί διαδηλωτές κρατούσαν […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μερικές εκατοντάδες εθνικιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από το φινλανδικό κοινοβούλιο στο Ελσίνκι απαιτώντας την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Αρκετοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με σύνθημα τη λέξη Finxit (κατά το Brexit) και άλλοι είχαν αναρτήσει συνθήματα με στόχο «να ξαναγίνει η Φιλανδία ξανά σπουδαία». Συνθήματα που θύμιζαν έντονα το ανάλογο σύνθημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ…

Εδώ και μερικούς μήνες υποστηρικτές κυρίως του ακροδεξιού «Κόμματος των Φινλανδών» (Perussuomalaiset) απαιτούν την αποχώρηση της χώρας, σε πρώτη φάση, από την ευρωζώνη και έπειτα από την ΕΕ θεωρώντας πως το ευρώ έχει γίνει «βαρίδι» στο λαιμό της χώρας.

Το κόμμα των Φινλανδών του Τίμο Σόινι ιδρύθηκε το 1995 και θεωρείται “συνέχεια” του “Φινλανδικού Αγροτικού Κόμματος”. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011, το κόμμα συγκέντρωσε το 19,1% των ψήφων και 39 από τις συνολικά 200 έδρες του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από τις προηγούμενες εκλογές του 2007, όπου συγκέντρωσε το 4,05% των ψήφων και 5 έδρες. Το κόμμα αυτό είναι σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας και το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα